Bağcılar'da Evliya Çelebi Konferansı düzenlendi

Bağcılar Belediyesi doğumunun 400. Yıl dönümü dolayısıyla Evliya Çelebi Konferansı düzenledi. Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan Seyahatname'nin yazarı Evliya Çelebi'yi anlattı.

Bağcılar'da Evliya Çelebi Konferansı düzenlendi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2011 yılını anma etkinlikleri listesine aldığı Evliya Çelebi için anma programları düzenlenmeye başladı. Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan, Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi'nde "Doğumunun 400. Yılında Evliya Çelebi" konulu konferans verdi.

Evliya Çelebi'nin hayatı hakkında ve seyahata nasıl başladığı konusunda bilgi veren Armağan, İstanbul'dan başlayan yolculuğun 30 yıl sürdüğünü söyledi. Osmanlı edebiyatında şiirin ön planda olduğunu düz yazısının ise eksik olduğunu hatırlatan Armağan, Evliya Çelebi'nin bu yönüyle önemli bir boşluğu doldurduğunu ifade etti. Evliya Çelebi'nin 30 yıl boyunca XIV. Yüzyıl Osmanlı coğrafyasının tamamını dolaştığını anlatan Armağan, Seyahatname'nin tarihçiler, coğrafyacılar ve dil bilimciler için çok önemli bir eser olduğunu vurguladı.

Bazı örnekler de vererek, Evliya Çelebi'nin abartılı bulunan üslubuna da değinen Armağan, bu üslubun Evliya Çelebi tarafından, okuyucuyu metne bağlamak için ustaca seçildiğini anlattı ve "Bunlar şekerleme gibidir" dedi.

Armağan, Seyahathaneme'den Saraybosna, Bitlis ve Mekke ile ilgili bölümlerden okumalar yaptı.