Ücretsiz Radyasyon Testi

Yüksek radyasyon riski olan bir bölgeden geliyor, yüksek radyasyon yayan bir meslekle uğraşıyor, radyasyon bulaşmış bir gıda ürünü yediğinizi düşünüyor ya da yüksek radyasyona maruz kalmış bir kişiden bulaşmış olduğuna inanıyor ve sağlığınızdan endişe mi ediyorsunuz?

Bunun için yüksek radyasyon maruziyeti şüphesine karşı yaptırabileceğiniz test ile bunu öğrenmek mümkün...

Japonya‘da deprem ve tsunaminin ardından meydana gelen nükleer sızıntı, insanlarda radyasyon konusunda endişe yarattı.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Sarayköy Nükleer Araştırma Eğitim Merkezi‘ndeki ‘‘Vücut Radyoaktivitesi Sayım Laboratuvarı‘‘nda, radyasyon aldığından şüphelenen, bulaşmış olduğu endişesi taşıyanlara, kuruma yapılan başvuru ile test yapılabiliyor.

Vücuttaki radyasyon aktivitesi ölçümü, cep telefonu, tv, bilgisayar ekranları, 3G ya da baz istasyonları gibi yerlerden gelen radyasyonu değil, iyonlaştırıcı radyasyonu kapsıyor.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma Eğitim Merkezi‘nde Radyasyon Koruma Uzmanı olarak görev yapan Erinç Reyhanioğlu, yasal olarak yıl içinde alınabilecek belli bir doz limiti olduğunu, bunun meslek gruplarına göre de farklılık gösterebildiğini söyledi.

Radyasyon riskinden şüphelenen bir vatandaşın, vücudunda radyasyon bulunup bulunmadığına ya da herhangi bir bulaş olup olmadığına ilişkin şüphesi halinde, kurumlarında yapılan testlerle bunun belirlenebildiğini vurgulayan Reyhanioğlu, ‘‘Ülkemizde, sadece Türkiye Atom Enerjisi Kurumu‘na bağlı Sarayköy Nükleer Araştırma Merkezi ve İstanbul‘da Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi bulunuyor ve bu testler sadece buralarda yapılıyor‘‘ dedi.

Reyhanioğlu, kurumlarında laboratuvarların tüm vatandaşların hizmetine açık olduğunu belirtti.

Başvuruda bulunan herkesin test ölçümlerinin herhangi bir ücret karşılığında yapılmadığını vurgulayan Reyhanioğlu, başvuruların, telefonla randevu alarak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu‘nun web sayfasından veya doğrudan kuruma gelerek yapılabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA