Rusya Başbakanı Putin, Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç‘le Görüştü

Sırbistan‘a resmi ziyaret düzenleyen Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç‘le bir araya geldi.

Sırbistan Devlet Başkanlığı binasına gelişinde resmi törenle karşılanan Rusya Başbakanı Putin daha sonra Boris Tadiç‘le görüşmeye geçti. Görüşmede, Rusya ile Sırbistan arasında ikili ilişkilerin yanı sıra Rus gazının Balkanlar üzerinden Avrupa‘ya taşınmasını sağlayacak doğalgaz boru hattı Güney Akım projesinin de ele alındığı bildirildi. Rusya‘nın geçen yıllarda sorun yaşadığı Ukrayna‘yı devreden çıkararak Rus gazını Balkanlar üzerinden Avrupa‘ya ulaştırmasını sağlayacak Güney Akım Projesi, Hazar gazının

Avrupa‘ya iletimini sağlayacak Nabucco Projesi ile rekabet edebilmesi açısından önem taşıyor. Sırp basınında yer alan haberlerde, Putin‘in ziyaretinde projenin Sırbistan ayağının son detaylarına şekil verileceği yer aldı. Rusya, 2015 yılında Güney Akım‘dan ilk gazı Avrupa‘ya aktarmayı planlıyor.

Görüşme öncesinde konuşan Putin, "İşbirliğindeki bütün konular üzerinde daha fazla konuşmamız lazım. Görüşeceğimiz çok şey var çünkü işbirliğimiz artıyor" dedi. Boris Tadiç de, Rusya ve Sırbistan‘ın önümüzdeki aylarda stratejik ortaklık anlaşmasını imzalayacağını söyleyerek, "Bu aramızdaki ilişkileri taçlandıracak" diye konuştu.

Putin‘in ziyaretinde iki ülke arasında ticaret, turizm ve yol inşaatı gibi konularda bir takım anlaşmalar da imzalanması bekleniyor.

Kaynak: İHA