Ormancılar: Aoç’De İmar Planına Karşıyız

Ormancı Meslek, Demokratik Kitle ve Sivil Toplum Örgütleri, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)’nde imar planına karşı olduklarını duyurdu.

Ormancı Meslek, Demokratik Kitle ve Sivil Toplum Örgütleri, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)’nde imar planına karşı olduklarını duyurdu. TMMOB Orman Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Saçma, Orman Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında birinci derecede doğal ve tarihi sit olan Orman Genel Müdürlüğü Gazi Yerleşkesi’nin kullanım amacının değiştirilmesine yönelik yapılmak istenen imar planına karşı olduklarını söyledi.

    Gazi yerleşkesinin Türk ormancılarının bilimsel çalışmaları sonucunda Atatürk’ün vasiyetine uygun hale getirildiğini ve tarihi doğal sit ilan edildiğini hatırlatan Saçma, bu niteliğin bozulmamasını istedi. Atatürk’ün, kurduğu orman çiftliği ile manen ve fiilen özdeşleştiğini belirten Saçma, bu yapının bozulmasının vefasızlık olacağını söyledi. AOÇ’de yapılacak olan tasarrufların Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararlarına uygun olması ve bu yapının korunması gerektiğine işaret eden Saçma, “Gazi Yerleşkesi, Anayasa’nın 63. maddesine göre korunması gerek doğal varlığımızdır. Gizli çalışmalarla ve idari baskılarla Orman Genel Müdürlüğü’nden alınmaya çalışıldığı duyumları vardır. Bu taşınmaz varlık kesinlikle amacı dışında kullanılmamalıdır.” dedi.

    Gazi Yerleşkesi’nin amacı dışında kullanılmasına yönelik muhtemel girişimlerle Atatürk’ün hatırasına darbe vurulmaması temennisinde bulunan Saçma, “Ormancıların Ankara’daki kazanımları 2004 yılında bu yana bir bir yok edildi. Teşkilatın kalbi konumundaki ve Ata’nın hatıralarını yaşatan Gazi Yerleşkesi doğa severlere çok görülmemeli ve meslek büyüklerimizin kemikleri sızlatılmamalıdır. Bugün gelinen noktada imar plan8ı değişikliği ile Gazi Yerleşkesi’ni elden çıkarmaya zemin hazırlayan Çevre ve Orman Bakanı ve Orman Genel Müdürlüğü üst düzey yetkililerini de kurumsal hafızamıza kazıdık. Bu yerleşkenin elden çıkarılmaması, tarihi ve doğal sit konumunun korunması, doğal dokusunun bozulmaması için hukuk kuralları çerçevesinde her türlü mücadeleyi yapacağız.” şeklinde konuştu.

    Toplantıya, Türkiye Ormancılar Derneği, Orman Teknikerleri Derneği, Emekli Ormancılar Derneği, Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği, Türk Tarım Orman Sendikası, Tarım Orman İş Sendikası, Tarım Orkam Sendikası, Tarım Orman ve Çevre Hak Sendikası, Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği yönetici ve üyeleri katıldı.