Belçika Başbakanı’Ndan Sarkozy’E Övgü

Belçika Başbakanı Yves Leterme’den Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye Libya’ya düzenlenen operasyonda oynadığı rolden ötürü övgü geldi.

Belçika Başbakanı Yves Leterme’den Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye Libya’ya düzenlenen operasyonda oynadığı rolden ötürü övgü geldi. BM kararının Libya halkını Kaddafi vahşetinden korumak için alındığını savunan Sarkozy’ye başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkeden farklı tepkiler gelirken, Fransa Cumhurbaşkanı’na komşu ülke Belçika’dan destek geldi.

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 18 Mart’ta, Libya‘ya karşı hava sahasını kapatma, yaptırımlar uygulama ve askeri saldırı kararı aldı. Bu kararda öncü rol oynayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye uluslararası camiadan gelen tepkiler gelirken, Belçika Başbakanı Yves Leterme Sarkozy’ye minnet hissi duyulması gerektiğini savundu.

    Belçika Başbakanı Leterme katıldığı bir televizyon programında Libya lideri Muammer Kaddafi güçlerinin muhalifleri bastırmak için uyguladığı şiddeti durdurulmasına öncülük eden Fransa Cumhurbaşkanını övdü. Leterme ‘‘İnsanlar Nicolas Sarkozy’nin liderliğine saygı göstermeli ve minnet duymalı. Onun sayesindedir ki süreç bu aşamaya gelebildi ve bir harekat başlatılabildi.’’ şeklinde konuştu.

    Leterme ayrıca müttefik güçlerin Libya’da yeni bir rejim tesis etmek için orada bulunmadıklarını ve "insan hayatlarını muhafaza" maksatlı operasyon düzenlendiğini kaydetti.

    BELÇİKA DA BOMBALAMAYA BAŞLAYACAK

    Öte yandan Belçika Ordusu’na ait dört F-16 savaş uçağı ile uluslar arası güce iştirak eden Belçika’nın muhtemel bir kara operasyonu için asker göndermeyeceği bildirildi. Uçuş yasağını kontrol etmekle sınırlı görevi bulunan Belçika’ya ait savaş uçakların gerektiğinde ‘düşman hedeflerini’ vurma yetkisinin bulunduğunu iddia eden İngiliz makamları yakın gelecekte Belçika’ya ait F-16’ların da ağır silah kullanması gerektiğini savundu. Libya havasahasının tamamen kontrol altına alındığı için Belçika’ya düşen görev alanında kaydırmanın söz konusu olduğu ifade ediliyor.