"Ayna" İle Dünya Turu Attılar

21.

21. yüzyılın Evliya Çelebisi olarak adlandırılan, STV‘deki "Ayna" programının yapımcı ve sunucusu Saim Orhan, İzmir’de Atlas Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği davetlilerine dünya turu yaptırdı. Dünyadan Türkiye’nin nasıl göründüğünü ve nasıl görünmesi gerektiğini, farklı kültürlerin nasıl şekillendiğini ve dilin toplum yaşamındaki önemini örneklerle anlattı. Dernek Başkanı Sabır Telingün ise yaptıkları ankette en beğenilen gezi programı çıkan Ayna’nın yapımcısına ödülünü verdi.

Tepekule Kongre Merkezi‘ndeki programda Orhan, tarih boyunca dünyanın çeşitli yerlerini etkisi altına alan kültürlerden bahsetti: "Mesela 40 milyon nüfuslu İspanya‘nın dili, 350 milyon insan tarafından konuşuluyor. Sırpça‘da hâlâ Osmanlıca terimler kullanılıyor. 10 milyon nüfuslu Portekiz, ismini bilmediğimiz en ücra köşelere kadar giderek, dilini ve kültürünü yaşatmıştır. Bugün Portekizce‘yi 200 milyon insan kullanıyor. Şimdi ise Afrika‘dan Asya‘ya kadar dünyanın her yerinde Türk okulları açılıyor. Gelecek gösteriyor ki globalleşen dünyada Türkçe de yerini alacaktır."

Çeşitli ülkelerden gelen öğrenci gruplarının da gösteri yaptığı programda konuşan Dernek Başkanı Telingün ise "lider Türkiye" idealine ulaşıncaya kadar çalışacaklarını söyledi.