Sudanlılar Ülkelerine Geri Dönüyor

ABD, İngiltere, Fransa, Kanada ve İtalya‘dan oluşan koalisyon güçlerinin, Libya lideri Kaddafi‘ye askeri müdahale etme kararının hemen ardından Sudanlılar ülkelerine geri döndü.

Fransa‘nın başkenti Paris‘te düzenlenen ve 22 ülkenin katıldığı Libya zirvesinin ardından alınan operasyon kararı uygulamaya konulacağı kararının ardından Libya‘da çalışan yabancılar ülkeden kaçmak için Mısır, Tunus, Sudan ve Nijer sınırlarına akın etti. Sudan sınırında Sudan hükümetinin tahsis ettiği otobüsler ile ülkelerine getirilen halk bugün başkent Hartum‘a ulaştı.

Libya‘da bombaların yağmaya başladığı saatte yola çıkan Sudanlılar kendilerini çok şanslı hissettiklerini vurgularken, bütün mallarının isyancılar tarafından yağmalandıklarını belirten İbrahim Osman Abdulbagi, "Libya‘da benim iş yerim vardı fakat bütün dükkanımı parçalayp mahfettiler. Bunu da yapan gençlerdi. Kaddafinin yanında olan veya gösterilere katılmadıklarını bildikleri bütün insanların eşyalarına ve mallarına zarar verdiler" dedi.

Abdurrahman Abubekir, "Bir haftadan beri sınırda bekliyoruz, aynı kıyafetleri giyiyorum. Şu an açız ve Libya‘daki bombardımandan son anda kurtulduk." dedi. Abdallah Hamid Muhammed Ömer, "Bingazi‘den ayın 12‘sinde çıktım o günden beri yollardayız. Bizim için çok zor bir süreç. Çok korku verici bir süreçti" dedi.

Libya‘da ailesi kalan Musa Adam Badr, "Ailem şu an Libya‘da, onlar gelemediler. Kendilerinin yanından ayrılalı 15 gün oldu fakat kendilerinden hiçbir haber alamadım o günden beri. Umarım iyilerdir dualarım onların iyi olması için" dedi.

İhlas Hasan İbrahim, "Libya‘da yaşıyorduk. Bu sorunların yaşanacağını düşünerek aceleyle Libya‘dan ayrıldık. Üstümüz pis, çok zor şartlar içerisinde buraya geldik. Allah orada kalanların yardımcısı olsun." dedi.

Sayida Ahmad Osman, "Libya‘dan ilk önce gemiyle Mısır‘a sonra da Sudan‘a geldik. Çok yorgunuz, hastayız. Yolda iken ayağımı kırdım. Kaç günden beri kırık ayakla bir oradan bir oraya yolculuk ediyoruz. Umarız ki burada ayağıma bakarlar." dedi.

Libya‘da yaşanan yoğun bombardıman nedeniyle ülkeden kaçışların daha artması bekleniyor. Öte yandan, Libyalı halkın bile, Mısır‘a sığınmak için yollara koyulduğu belirtiliyor.

Kaynak: İHA