Ab, Libya‘ya Ekonomik Yaptırımlarını Arttırdı

Brüksel‘de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Libya‘ya uygulanacak ekonomik yaptırımları artırma kararı aldı.

Devlet liderleri zirvesi öncesi hazırlık toplantısı gerçekleştiren AB Dışişleri Bakanları başta Japonya ve Libya olmak üzere çeşitli konuları gündeme aldılar. Zirve sonrası basın açıklaması yapan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Cathrine Ashton Libya‘ya ekonomik yaptırımları arttırma kararı aldıklarını ve bu doğrultuda 11 kişi ve içerisinde bazı bankaların da bulunduğu 9 şirketin mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı. Libya Lideri Muammer Kaddafi‘ye görevini bırakması çağrılarını yineleyen Ashton, "AB,

Libya‘ya insani yardım sağlamaya her an hazırdır ve bugünkü toplantının ana gündemini de bu oluşturmuştur. Libya‘daki son askeri operasyonların, başta Arap Birliği olmak üzere bölgesel desteği azalttığı görüşüne katılmıyorum. AB üyesi ülkelerin eylemleri kendi sorumluluklarındadır ve biz bugün esas olarak burada AB olarak işin insani boyutuna eğildik. Cumartesi günü Amr Musa açıklamalarını yaptığı sırada Paris‘teydim. Kendisinin bugün de yaptığı açıklamalar son derece nettir ve desteklediğini söylemektedir.

Çeşitli kaynaklar da daha önceki yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını doğrulamaktadır. Şart koştuğumuz 3 unsur olan yasal zemin, gözetilebilir neden ve bölgesel destek hala geçerlidir. Bizim temel hedefimiz Libya halkına yardım etmektir. Önemli olan bu yardımı doğru seviyede gerçekleştirebilmemizdir" dedi.

Libya‘daki krizde politik bir çözüm arayışı içerisinde olunup olunmayacağı sorusuna ise Ashton, konu Libya olunca AB‘nin ancak gelişmeleri dikkatle izleyip sürecin ilerleyişine göre hareket edebileceğini belirtti. Ashton, AB‘nin uzun vadeli hedefinin Libya‘da derin ve kalıcı demokrasi oluşturulması olduğunu sözlerine ekledi.

Japonya‘nın kendilerinden resmi olarak yardım talep ettiğine de değinen Ashton, AB olarak gerek teknik gerek insani anlamda her tür yardım için hazırlıkların tamamlandığını ve şimdiye kadar gerekli ekiplerin bölgeye sevk edildiğini aktardı.

Bosna-Hersek‘te daha çok ilerleme ve reform için AB‘nin buradaki varlığını daha çok hissettireceğini ve arttıracağını kaydeden Ashton, Beyaz Rusya‘da yaşananlarla ilgili olarak kaygılarının ise devam ettiğini ve AB olarak endişe duyduklarını söyledi. Beyaz Rusyalı yetkililerden vize engeli konulan 90 kişinin engelinin uzatıldığı açıklandı. AB, Beyaz Rusya‘da seçimler sonrası tutuklananların süratle serbest bırakılması gerektiğini yineledi.

Kaynak: İHA