Kaddafi'nin karşılık verecek gücü yok

Libya operasyonunu düzenleyen uluslararası koalisyon güçleri Kaddafi'ye bağlı hava kuvvetleri, savunma sistemleri ve stratejik unsurları havadan ve denizden vuruyor.

Kaddafi'nin karşılık verecek gücü yok
Libya‘ya askeri müdahale (Son Detaylar)

Kaddafi'ye bağlı birliklerinse, karşılık verecek durumda olmadığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletlerin kararının ardından Libya'ya yönelik operasyonu başlatan uluslararası koalisyon, Kaddafi'ye bağlı güçleri havadan ve denizden de vuruyor. Zira birleşmiş milletler kararı uyarınca , kara operasyonu gündemde yok..

Operasyon ağırlıklı olarak Fransa ve İtalya’daki iki merkezden yürütülüyor. Komuta ise Amerika Birleşik Devletleri’nde..

Libya havasahasına ilk uçuşa başlayan ve ilk hedefleri vuran Fransız savaş uçakları, Akdeniz kıyısındaki Marsilya ve Istres ile Korsika'daki hava üslerinden havalanıyor. Amrikan savaş uçaklarıysa İtalya'nın Sicilya adasında bulunan Sigonella ve Trapani üsleriyle, Puglia bölgesindeki Coya Delkolle üslerinden havalanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Akdeniz'de 5 savaş gemisi bulunuyor. Bu gemilerden de Libya'nın hava sistemlerine yönelik füze saldırıları düzenleniyor. Koalisyon güçlerinin Akdeniz’de 3 denizaltı ve 20'den fazla savaş gemisi bulunuyor.

KOALİSYON’DA KİMLER VAR?

Hava operasyonlarına, İngiltere, İtalya, İspanya, Norveç, Danimarka, Hollanda ve Belçika da savaş uçaklarıyla destek veriyor. NATO uçakları hava harekatına doğrudan katılmasa da, ittifak'a ait üsler, uluslararası gücün kullanımına açık durumda.

Hava saldırılarında Libya'nın stratejik çıkarlarına yönelik nokta vuruşlar gerçekleştiriliyor. Hava savunma ve askeri komuta sistemleri ile cephanelikler ve tanklar vuruluyor.

KADDAFİ’NİN GÜCÜ

Uluslararası gücün yüksek teknolojiye sahip etkin vuruş gücüne Kaddafi'ye bağlı güçlerin karşı koymasıysa imkansız olarak görülüyor. 100 bin kişilik ordunun bir bölümü, ayaklanmanın başlamsından bu yana dağıldı veya muhalefet saflarına geçti.

Donanmada bünyesindeki iki denizaltının muhtemelen çalışmadığı, 400 kadar savaş uçağındansa sadece 20 kadarının havalanabildiği kaydediliyor.