Kaddafi saldırının ardından ilk kez konuştu

Libya lideri Muammer Kaddafi, Fransa'nın liderliğinde düzenlenen operasyonunun ardından ilk kez konuştu.

Kaddafi saldırının ardından ilk kez konuştu
Libya‘ya askeri müdahale (Son Detaylar)

Libya lideri Muammer Kaddafi, "Bu ikinci haçlı seferi, Akdeniz ve Kuzey Afrika savaş alanı oldu" diye konuştu. Libya lideri Muammer Kaddafi, Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın "savaş alanı" haline geldiğini söyledi.  Kaddafi yaptığı açıklamada, Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerinin çıkarlarının, "şu andan itibaren tehlike altında olacağını" söyleyerek, Libyalıların, "sömürgeci, Haçlı saldırısına karşı koyacağını" belirtti. 

Kaddafi, Afrikalılara, Araplara, Latin Amerikalılara, Asyalılara, "düşmana karşı Libya'nın yanında yer almaları çağrısı yaptığını" belirtti. Kaddafi, silah depolarını, Libya'yı savunmak üzere Libyalıları her tür silahla donatmak üzere açacaklarını dile getirdi.

LİBYA SİZİN DEĞİL LİBYALILARIN

Libya lideri Muammer Kaddafi, zirve sürerken batılı ülkelerin liderlerine ve BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mesajlarda, “Libya’ya olası askeri harekat yolunu açan, uçuş yasağı getiren BM Güvenlik Konseyi’nin önceki günkü kararının BM’nin temel sözleşmesini ihlal ettiğini” belirterek, “Libyalılar ülkeleri için ölmeye hazır” dedi. Başkent Trablus’ta sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron’a mesaj yolladığını belirterek, “Libya’ya müdahaleden pişman olursunuz. Libya sizin değil, Libyalılarındır” dedi.

'Oğlum Obama, sen olsan ne yapardın?’

Kaddafi, “oğlum” diye hitap ettiği Obama’ya da “sitem” etti. El Cezire’nin haberine göre, Kaddafi, ABD Başkanı’na gönderdiği mektupta, “Oğlumuz Sayın Barack Hüseyin Obama’ya. Sana daha önce de söyledim. Allah korusun Libya ile ABD savaşa girse bile sen bizim oğlumuz olarak kalacaksın. Bizim gözümüzdeki resmin değişmeyecek. Senden aynı imajı korumanı istiyorum. Eli silahlı El Kaide militanları senin ülkendeki şehirleri kontrol etseydi sen ne yapardın? Söyle ben de aynı yolu izleyeyim” dedi

'AVRUPA'YA YASADIŞI GÖÇÜ ENGELLEMEYECEĞİZ'

Libya devlet televizyonu, Muammer Kaddafi'nin Batılı devletlerin ülkeye yönelik operasyonunu "Haçlı saldırısı" olarak nitelendirdiği konuşmasının ardından bir güvenlik yetkilisine dayanarak, "Libya'nın, Avrupa'ya yasadışı göçü engellemeye yönelik çabalarına son verme kararı aldığını" duyurdu.

'BARBARCA SALDIRI'


Öte yandan Libya hükümet sözcüsü Muhammed el Zvey düzenlediği basın toplantısında, düzenlenen saldırılar nedeniyle, özellikle başkent Trablus ve yakınındaki Misrata'da çok sayıda yaralının olduğunu söyledi.

Zvey, "Libya halkına yönelik bu barbarca saldırı, İslami Magrip'teki El Kaide'nin parçası olan silahlı militanlara karşı ateşkes ilan etmemizin sonrasında başlatıldı" dedi.

TRABLUS'TAKİ HEDEFLER BOMBALANDI

 Libya'ya karşı dün akşam başlatılan operasyonda bugünün ilk saatlerinde başkent Trablus'taki hedeflerin bombalandığı ve buradaki hava savunma sistemlerinin harekete geçirildiği bildirildi.

Bir uçak şafaktan önce Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ikametgahının bulunduğu Trablus'un güneyindeki Bab El Aziziye bölgesi üzerinde uçtu. İkametgah ve çevresi ile başkentin diğer kesimlerine yerleştirilen hava savunma sistemleri uçağa ateş açtı.

Bombardımanda seçilen hedeflerle ilgili bilgi verilmedi.

Libyalı resmi bir kaynak, havadan bombardıman ve füze saldırılarında "en az 48 kişinin öldüğünü", bu ölümlerin 26'sının Trablus'ta olduğunu söyledi.

Libya'nın resmi haber ajansı, 48 kişinin ölmesinin yanı sıra 150 kişinin yaralandığını bildirmişti.

ABD ve İngiltere, gemi ve denizaltılardan 20'yi aşkın hedefe 110'u aşkın Tomahawk füzesi fırlattıklarını bildirmişti.

Libya'daki yönetime bağlı silahlı kuvvetlerin sözcüsü, bombardımanın Zuara, Trablus, Misrata, Sirte ve Bingazi'deki hedeflere yönelik olduğunu söyledi.

İngiliz avcı bombardıman uçakları Tornado'lar gece ilk hava saldırılarını yaptılar.

İngiliz ordu sözcüsü, Londra'da yaptığı açıklamada, "Kraliyet Hava Kuvvetlerinin Tornado GR4'lerden Stormshadow füzelerini fırlattıklarını" açıkladı.