Beyoğlu‘nda Beyaz Önlüklü Yürüyüş

Beyoğlu‘nda yürüyüş düzenleyen sağlıkçılar, sağlıkta dönüşüm programını protesto etti.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve İstanbul Eczacılar Odası üyelerinden oluşan yaklaşık 700 kişi, Tünel Meydanı‘nda toplandı. "Çok ses tek yürek" yazılı pankart ve "Nöbet ertesi izin hakkımızdır", "Sağlık bakanı hastaların cebinden elini çek", "Nitelikli ücret gaspına son","Hekim bağımsızlığı hastaların sağlığının güvencesidir" yazılı dövizler taşıyan grup, Taksim Meydanı‘na doğru yürüyüşe geçti. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal‘ın da katıldığı eylemde sağlıkçılardan bazılarının

beyaz önlük giydikleri görüldü. Alkışlar eşliğinde yürüyen grup, "Güvenceli çalışmak istiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

Yürüyüş sonunda İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Lale Tırtıl, hekimlerin 14 Mart 2011 bildirgesini okudu. Tırtıl, piyasa koşullarına terk edilen sağlık ortamında, hastaların müşteri halini aldığını belirterek "Piyasanın belirlediği koşullara göre değil kamunun söz sahibi olduğu bir ortamda nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye‘nin dört bir yanında çalışan 120 bin hekim olarak herkese eşit, nitelikli ve ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunmak istediklerini belirten Tırtıl, şunları söyledi: "Emeğimizle, insan haklarına, çalışanlara, hukuka saygılı, demokratik, eşitlikçi, mutlu ve huzurlu bir Türkiye‘de yaşamak istiyoruz. Biz aile hekimliği merkezlerinde hekimleri yalnız bırakan, güvencesi olmayan sözleşmeli çalışmaya mahkum eden, toplum sağlığı merkezlerini cılızlaştıran uygulamalara son verilmesini istiyoruz. Eğitim

hastanelerinde performans baskısına son verilmesini istiyoruz. Üniversitelerin eğitim ve araştırma görevinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Hekimlerin güvenceli sözleşmeli çalışmalarının sağlanmasını talep ediyoruz."

(EY-ÇK-HO-Y)

Kaynak: İHA