Uluslararası Ceza Mahkemesi devrede

BM Uluslararası Ceza Mahkemesi savcıları Libya hakkında soruşturma başlattı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi devrede
BM Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Libya'da insanlık suçu işlanip işlenmediğine ilişkin olarak resmi soruşturma açıldığını bildirdi. Merkezi Lahey'de bulunan UCM'nin açıklamasına göre, Mahkeme Savcısı Luis Moreno-Ocampo, halk ayaklanmasının olduğu bu ülkede işlenmesi olası insanlık suçuna karşı soruşturma açtı. Açıklamada, savcının "mevcut bilgilere dayanarak yaptığı ön incelemenin" ardından soruşturma açmaya karar verdiği belirtildi.
BM Güvenlik Konseyi, Cumartesi günü UCM'ye, Libya'da suç işlenip işlenmediğinin araştırılması yönünde talimat vermişti. Savcı Moreno-Ocampo da önceki gün ön soruşturmaya başlamıştı.

Giderek daha çok köşeye sıkışan Libya" class="haberdetaykategori">Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı savaş uçakları, kuzeyde bulunan petrol ihracat limanı Brega'yı tekrar bombaladı. Kaddafi'nin karşı saldırıları sürerken, BM Uluslararası Ceza" class="haberdetaykategori">Ceza Mahkemesi savcıları de hakkında soruşturma" class="haberdetaykategori">soruşturma başlattı.

ABD'nin yönlendirdiği savaş gemileri ve jetler Akdeniz'de konuşlanırken, Libya" class="haberdetaykategori">Libya'da da çatışmalar büyüyor. El Cezire, isyancıların başkent Trablus'a doğru harekete geçtiğini bildirirken, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler ise Doğu'da isyancıların elindeki iki kente saldırı düzenledi.

El Cezire televizyonu, isyancıların başkent Trablus'a doğru harekete geçmeye hazırlandığını bildirdi. Libya" class="haberdetaykategori">Libya'nın doğusundaki kentlerin çoğu isyancıların elinde bulunuyor. Kaddafi ve kendisine bağlı güçler ise kuzeybatıdaki başkent Trablus ve civarını kontrol altında tutuyor.

El Cezire, isyancılara bağlı birliklerin Bingazi'nin 190 kilometre güneyindeki Ecdebiye kentinin batısından geçerken görüldüklerini ifade etti.

İsyancıların Trablus'a yönelik girişimlerine Kaddafi'ye bağlı güçler de saldırılarını artırarak yanıt veriyor. Uluslararası ajanslar, isyancıların elinde bulunan Ecdebiye kentinin doğusunu Kaddafi'ye bağlı güçlerin bombaladığını bildirdi. Bölgeden ilk gelen haberler, Trablus'a 750 kilometre mesafedeki Ecdebiye ve Brega kentlerinin yeniden Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolüne geçtiği yönündeydi.

Ancak daha sonra üzerindeki uluslararası baskı giderek artan Libya" class="haberdetaykategori">Libya hükümeti, bu bilgiyi yalanladı. Ardından Ecdebiye kentindeki isyancıların sözcüsü, Kaddafi yanlısı güçlerin "vur-kaç" taktiği uygulayarak, kenti vurduğunu ve daha sonra geri çekildiğini bildirdi.

ULUSLARARASI BASKI ARTIYOR

ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ise Akdeniz açıklarında bekliyor. Süveyş Kanalı'ndan Pazartesi günü geçiş yapan USS Barry, Akdeniz'de demirledi.

2,000 deniz piyadesi taşıma kapasitesine sahip olan USS Kearsarge ve USS Ponge adlı savaş gemileri ise Süveyş'ten geçerek, bugün içerisinde Akdeniz'e ulaşmaları bekleniyor.

Beyaz Saray, söz konusu gemilerin insani yardım amaçlı faaliyetlerden dolayı konuşlandırıldığını açıkladı. Ancak ABD'liler, "her türlü seçeneğin hala masada olduğunu" da vurguladı.

Savunma Bakanı Robert Gates, "Çok sayıda seçenek ve olasılığı değerlendiriyoruz. Henüz herhangi bir eylem kararı alınmış değil" dedi.