Libya’dan Tahliyeler Sürüyor

Libya’da, isyanın ardından başlayan tahliye işlemleri sürüyor.



Sakarya’dan Libya’ya çalışmak için giden işçiler başlayan isyanın ardından Osmangazi ve Orhangazi feribotları ile yola çıktı. Marmaris Limanında otobüslere binen 23 kişiden oluşan işçileri Sakarya Terminalinde yakınları Türk bayrakları ve çiçeklerle karşıladı. Yakınlarına sarılan ve hasret gideren işçiler yaşadıkları korku dolu günleri anlattı. İşçilerden Yaşar Baş, tahliye ile başlayan yolculuk sürecinin güzel geçtiğini anlatırken emeği geçen yetkililere teşekkür etti. Baş, çok iyi bir yolculuk

yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Devletimizin göndermiş olduğu feribotla geldik. Bir fırkateyn eşlik etti orada. Herhangi bir şekilde zarar görmeyelim diye. Limanda bizim askerlerimiz Türkiye Cumhuriyeti polisi özellikle sahip çıktı. Toparlanıp yola çıktık."

Yaşanan olayları anlatan Baş, isyandan 12- 13 gün sonra bulundukları yere bir gurubun talan etmek için geldiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Şantiyeye geldikleri yerde bir takım sıkıntılar oldu. Örneğin benim evraklarım gitti. Sürücü belgesi, çantalar bir takım şeyler aldılar. Döndüler daha sonra bize zarar gelmesin diye, bizi daha emniyetli bir şantiyeye götürdüler. Gittiğimiz yerde 4 gün kaldık. Oradan da toparlanıp bir şekilde gelen Osmangazi gemisiyle iki ayrı limana uğrayarak yola devam

ettik. İlk liman aralarında iki şehir arasında sanırım 300 - 350 mil kadar gittik. Hava şartları kötüydü. Bingazi denilen limandan ayrıldığımızda, Marmaris’e kadar iyi geldik. Oradan da gördüğümüz gibi devletin tahsis ettiği otobüsle buraya geldik."

Hasan Gündoğdu ise Misurata’dan geldiklerini ilk gece isyancıların baskınıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek şunları söyledi: "Orada ilk gece Toyoto Fabrikasına baskın oldu. Yağmacılar 40 - 50 aracı kaçırdıktan sonra daha fazla kaçırmalarına müsaade etmedik. Dozerlerle kaçış yollarını kapattık. Ondan sonra sabaha kadar uğraştılar hepsinin elleri silahlıydı. Sabaha kadar çıkaramadılar araçları. Bizim arkadaşlarımızın katkıları ile oldu. Ondan sonra da sabah terk ettiler. Silahlı çatışma devam etti.

Sonra bombalama olayları başladı. Çok yakınımızda oldu bunlar. Tam zamanında çıktık diyebilirim. Beş aydır oradaydık. Şöyle bir gerçek var. Libyalı arkadaşlarımız bizi gemiye kadar kendileri yolcu etti. Bizim onlarla bir sıkıntımız yok. Kendi aralarında kendi sıkıntılarını gidermeye çalışıyorlar."

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun isyanın ardından yaptığı açıklamadan sonra olayların tırmandığını iddia eden Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerçekten çok talihsiz bir açıklama. Halkın yanındayız falan filan. Böyle bir açıklama olmaz. İlk önce oradaki Türk vatandaşlarının sağ salim getirilmesi önemli. Bu halkın içinden kendi insanlarından çıkması gerekiyor ki, ondan sonra her türlü yorumu yapabilirsin. Ama çok büyük talihsizlik. Ondan sonra bazı şantiyeler yağmalandı, yakıldı. O konuşmadan sonra

oldu. İş kötüye gitti. Bizim Libyalı arkadaşlarımız gerçekten sağduyulu davrandı. Evlerinde biriktirdikleri erzakları, valizleri, evlerinden yiyecekleri bize taşıdılar. Bizimle paylaştılar. Türkiye’ye indikten sonra bizi arayıp sordular."

Kaynak: İHA