Dolar ve altın yeni tarihi zirvesinde

Bankacılık sektöründeki endişelerle görülen satışların etkisiyle İMKB dün rekor kayıp yaşadı, sabah gelen tepki alımları ise kısa sürdü. Dolar 1.62'nin üzerine çıkarak son 23 ayın zirvesine ulaştı, altın fiyatları yeni rekor kırdı.

Dolar ve altın yeni tarihi zirvesinde
DÜN YÜZDE 4.2 DÜŞMÜŞTÜ

İMKB, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artıracağı beklentisi, bankacılık sektöründe kredi büyümesine yönelik tedbirlerin sıkılaştırılacağı haberleri ile Rekabet Kurumu’nun bankaların maaş promosyonlarıyla ilgili soruşturmasına ilişkin tedirginliğin etkisi ve ABD gemilerinin Akdeniz’de Libya açıklarına yanaşmasının ardından Ortadoğu’da tırmanan gerginlikle dün yüzde 4.2 değer yitirmişti.

Yaşanan düşüşte özellikle yabancı satışlar etkili olmuştu.

Borsada düşüşün başladığı 18 Şubat'tan bu yana yaşanan kayıp ise yüzde 12'ye ulaştı.

Dolar 23 ayın zirvesinde

İstanbul serbest piyasada dolar 1,6220 TL'den güne başladı, arkasından gelen satışlarla 1.6150 TL seviyelerinde dengelendi. Dolar dünkü kapanışta ise 1.6100 lira seviyesindeydi.

Dolar 1.62'li seviyeleri en son Nisan 2009'da görmüştü.

Dünü 2.2270 liradan tamamlayan Euro ise bugüne 2.2250 lira seviyelerinden başladı. Euro, Aralık 2009'dan bu yana en yüksek seviyelerinde bulunuyor.

FAİZ YÜKSELİYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 7 Kasım 2012 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 10.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 9,20'ye, bileşik getirisi yüzde 8,93'e yükseldi. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getirisi yüzde 9,15, bileşik getirisi yüzde 8,88 olmuştu.

1.6250 TL SEVİYESİ ÖNEMLİ


ING Bank Ekonomik Araştırmalar Grubu tarafından hazırlanan raporda, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları arttıracağına yönelik haberler ve Rekabet Kurumu ile bazı bankalar arasında yaşanan sorunların etkisiyle dün piyasalatrda olumsuz bir gün yaşandığına ve doların 1.6150 TL seviyelerine yükseldiğine dikkat çekildi.

Raporda, "Bugün de bu yükselişin sınırlı olarak devam etmesini bekliyoruz. 1,6250 seviyesi önemli bir direnç ve bugün için bu seviyenin kırılmasını beklemiyoruz" denildi.

ALTIN REKOR KIRDI

Libya'da dinmeyen isyan hareketlerine uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler, ABD'nin dün aralarında savaş gemilerinin de olduğu filoyu bölgeye göndereceği haberiyle zirveye tırmandı.

Bu gelişmeyle yatırımcıların güvenli liman olarak görülen emtia ürünlerine talebi artarken, altın 1,434 doların üzerine çıkarak tarihi rekorunu tazeledi. Altın, Ocak'ta gördüğü 1,308 dolarlık dip seviyesine kıyasla yaklaşık yüzde 10 değer kazanmış oldu. Altının onsu bugün ise 1,430 doların hemen altında işlem görüyor.

CUMHURİYET ALTINI 494 LİRA


İçerde de bu artışa paralel olarak Cumhuriyet altının satış fiyatı 494 lira, çeyrek altının satış fiyatı ise 123 liraya çıktı.

Altınla birlikte gümüşün onsu da Ocak ayındaki en düşük seviyelerine kıyasla yaklaşık yüzde 30 yükselerek 34.50 doları geçti ve son 30 yılın en yüksek seviyesini gördü.

PETROL YENİDEN 100 DOLARIN ÜSTÜNDE


Aynı şekilde ABD tipi ham petrolün varil fiyatı da yeniden 100 doların üzerine çıktı. Brent tipi petrolün fiyatı ise 115 doların üzerinde bulunuyor.

Piyasadaki hareketleri değerlendiren HSBC'den değerli metaller stratejisti James Steel, "Alışlar hem kurumsal hem de bireysel yatırımcı tarafında hız kazandı. Jeopolitik olarak tansiyon henüz düşmüş değil. Libya'daki mücadeleyi kimin kazandığının açıklık kazanmaması piyasalar açısından en kötü durumu oluşturuyor" dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin dünkü açıklamalarında yükselen petrol fiyatlarından kaynaklanan enflasyon baskısının ekonomik toparlanmaya darbe vurabileceği uyarısı borsalarda da satışa neden oldu.

BORSALAR SATIŞ YEDİ


ABD borsaları yüzde 1.5'i aşan kayıplar yaşarken, bugün Asya'da Japonya ve Hong Kong borsalarında yüzde yüzde 1'i aşan kayıplar yaşandı. Avrupa'da da borsalar güne yüzde 1'in üstünde değer kaybıyla başlarken, İMKB de yaklaşık yüzde 1'lik düşüşle açıldı.

Bernanke Kongre'deki açıklamalarında, "Hem petrol hem de diğer emtia ürünlerinin fiyatlarında görülen istikrarlı artış hem ekonomik büyüme hem de genel olarak fiyatlar genel seviyesi için tehdit oluşturuyor" dedi.