Başbakan Erdoğan Daıly Telegraph’a Açtığı Davayı Kazandı

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph’ın 24 Eylül 2010 tarihli, AK Parti’nin İran’dan bağış aldığını iddia eden yazısı nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan dava bugün sonuçlandı.



Royal Court of Justice Mahkemesi’nde görülen davayı Yargıç Tugendhat yönetirken, Başbakan Erdoğan’ı Avukat Emma Edhem temsil etti. Royal Courts of Justice’da görülen davada, gazetenin iddialarının somut temele dayanmadığı ve doğru olmadığı gerekçesiyle haberin doğru olmadığına karar verildi. Mahkeme, gazetenin Başbakan Erdoğan’a 25 bin İngiliz sterlini tazminat ödemesine karar verdi.

İngiltere saati ile 10.30’da başlayan davayı takip için Avrupa Birliği Projeleri kapsamında yer alan projeler nedeniyle İngiltere’de bulunan Türk hakim ve avukatlar, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nde görülen davaya katıldı. Davayı İngiliz hukuk sistemini anlayabilmek ve konunun Türkiye ile ilgili olması nedeniyle izlediklerini belirten hakim ve avukatlar, "Kararın veriliş şeklini ve takibini yerel gazetelerden de yapabilmek için buradayız" dediler.

Başbakan Erdoğan’ın Avukatı Emma Edhem, Daily Mail’in dünkü baskısında ve internet sitesinde Başbakan Erdoğan’dan özür dilediğini ifade ederek, "Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan, Londra temelli Daily Telegraph gazetesine karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme haberi doğrulayacak somut verilerin olmaması ve kanıtlanabilir herhangi bir delilin bulunmaması nedeniyle suçlamanın doğru olmadığına karar verdi. Başbakan Erdoğan veya AK Parti’nin İran hükümeti veya herhangi bir kurumu ya da kişisi tarafından bağış

almadığını ispatladı. The Daily Telegraph yazdığı haberin doğru olmadığını kabul etti ve Başbakan Erdoğan’dan özür diledi. Gazetesi ve internet sitesinde de bunu duyurdu. Mahkeme gazetenin Erdoğan’a maddi ve manevi olarak 25 bin İngiliz sterlini tazminat ödemesine karar verdi’ açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA