Mccarty: Amerikalılarda ‘Korkunç Türk‘ İmajı Var

Amerikalı tarihçi Justin McCarthy, Amerikalılarda, geçmişte misyonerlerin çalışmaları nedeniyle ‘korkunç Türk‘ imajı ve ön yargılar bulunduğunu belirterek, özellikle, 1915 olaylarına ilişkin iddialarla savaşmak için Türklerin, önce görmek istemedikleri bu ön yargıları kabul etmeleri, sonra buna göre mücadele etmeleri gerektiğini söyledi. 

McCarthy, ABD‘deki Türk çatı kuruluşlarından Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) ve Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından düzenlenen Türk Amerikan Ulusal Liderlik Konferansında yaptığı konuşmada, ABD‘de Türklere karşı uzun yıllara dayanan ön yargılar bulunduğunu, bunun özellikle de Ermeni meselesinde daha katı hale geldiğini söyledi.

New York Times‘in ‘‘1915 yılı olaylarını ‘soykırım‘ olarak nitelendiren 15 kitabın eleştirisine yer verirken, bunun karşıtı hiçbir kitabı ele almadığını‘‘ örnek veren McCarthy, ABD üniversitelerindeki ders kitaplarında da 1. Dünya Savaşı, Yunanlılar, Bulgarlar, Ermenilerle ilgili olanlar dahil hemen her konuda Türklerin suçlu gösterildiğini, filmler ve televizyon dizilerinde de bu şekildeki sunumların devam ettiğine dikkati çekti. 

McCarthy, Amerikalıların genelde, tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bulsa da Türkiye ve Türkleri ‘‘tehlikeli‘‘ zannederek Türkiye‘ye gelmekten korktuğunu ifade ederek, beyinlerinde, Türkleri karikatürlerdeki koca bıyıklı, büyük bıçaklı insanlar olarak canlandırdıklarını kaydetti. Tarihçi Mccarthy, ‘‘Bu, çok komik ama gerçek‘‘ değerlendirmesinde bulundu. 

-‘‘ORTAÇAĞ‘A DAYANAN KORKUNÇ TÜRK MİTİ‘‘-

Kaynak: AA