"Kara Operasyonu Da Söz Konusu Olabilir"

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof Dr Tayyar Arı, Libya‘ya yönelik operasyonun çok da sevindirici olmadığını belirterek, "Bu müdahaleyi biraz da kuşkuyla değerlendirmek gerekiyor.

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof Dr Tayyar Arı, Libya‘ya yönelik operasyonun çok da sevindirici olmadığını belirterek, "Bu müdahaleyi biraz da kuşkuyla değerlendirmek gerekiyor. Bugüne kadarki operasyonlarda sadece insani kaygılarla hareket edilmediğini gördük, ekonomik kaygıların ön plana çıkması bizi endişelendiriyor" dedi. Tayyar Arı, kara operasyonunun da söz konusu olabileceğini, bu tür süreçlerle demokrasinin geldiğine rastlamadıklarını bildirdi.

Fransa‘nın hava saldırısının ardından Amerika‘nın füze saldırılarını değerlendiren Prof Dr Tayyar Arı, Kaddafi‘nin çok da dengeli hareket etmediğini ifade ederek, "Libya‘yı felakete sürükleyeceği daha güçlü bir ihtimal.

Bu operasyonun daha ilk aşama olduğu belirtiliyor. Hava operasyonlarına kara operasyonları da eklenebilir. Irak benzeri bir süreç yaşanabilir. Her ne kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında işgalci güç oluşturmayacağı ifade edilse de süreç oraya gidebilir. Bu noktadan sonra çatışmalar karşılıklı olarak devam eder, cevap verilirse uzun bir süreç alır. Hava operasyonlarıyla Libya‘nın altyapısı tahrip edildikten sonra kara operasyonu söz konusu olabilir. Bütün bunlar kaygı verici gelişmeler" diye konuştu.

Operasyonla, Kaddafi saldırılarının bilançosundan daha acı bir sonuç ortaya çıkabileceğini de anlatan Prof Arı, "Kaddafi söz konusu olunca iyimser açıklama yapamıyoruz. Kaddafi‘nin bir an önce adım atmasını temenni etmekten başka çare yok. Koalisyon güçleri kararlı gözüküyor. Bu operasyonlar Libya‘yı ciddi anlamda çökertebilir. Enerji altyapısı tahrip edilecek. Petrol fiyatlarının da tırmanmasını görebiliriz. Demokratikleşme süreci açısından kötü bir örnek oluşturacağı, kötü ve yeni bir süreci başlatabilir. Özellikle Tunus ve Mısır örneklerinde halk hareketlerinin çok fazla insan kaybına yol açmadan değişimi beraberinde getirdiğini izledik. Ama bugün izlenen olay farklı. Yemen ve Bahreyn olayı var. Afganistan ve Irak benzeri bir müdahale gündeme gelecektir kuşkusunu yaşıyoruz. Eğer öyle olacaksa yeni bir işgal sürecini izleyeceğiz. Bu çok daha hoş bir manzara olmayacak. Bu tür süreçlerde demokrasinin geldiğine rastlamadık. Irak ve Afanistan‘a demokrasinin geldiğini kim iddia edebilir. İç savaşın içine çekilmiş bir ülkede demokratik oluşumun meydana gelmesi hayal ürünü. Dolayısıyla Libya‘da benzer sürecin yaşanmasından kaygı duymamak mümkün değil" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA