İnci Kefali Balığı İşletme Ünitesi Açıldı

‘Avrupa Birliği-Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı‘ kapsamında ‘Van Kadınları Balık Köfte Yaparak İstihdama Katılıyor‘ projesi çerçevesinde hizmete giren ve 50 işsiz kadının istihdam edildiği ‘Vangölü İncisi Balık İşleme Ünitesi‘ Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından hizmete açıldı.

Vali Mithatbey Mahallesi Kışla Yolu üzerindeki ‘Vangölü İncisi Balık İşleme Ünitesi‘, Vali Münir Karaloğlu, Yardımcıları Hüseyin Demirbaş ve Meral Demirbaş, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, Yardımcısı Prof. Dr. Duran Bolat, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı. Açılış öncesi bir konuşma yapan Proje Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Güllü, yürütülen çalışmalarla ilgili kısa bir bilgi verdi. Bir yıl sürecek projenin amacının Van‘da işgücüne katılmamış kadınların istihdam edilebilirliğini artırmak ve girişiciliklerini desteklemek olduğunu belirten Güllü, "Kadınlarımıza inci kefalinin balık, köfte, salamura balık yapımı, paketleme, pişirme ve pazarlama metotları konularında bilgi ve tecrübe kazandırmak istiyoruz. Amacımız, bu sayede inci kefalinin katma değerini artırmak, istihdam oluşturmak ve Van ekonomisine katkı sağlamaktır. 30 Temmuz 2011‘de sonlanacak olan projenin bütçesi 437 bin 58 Euro‘dur" dedi.

"VANBURGER‘İ HERKESE TAVSİYE EDİYORUZ"

Tesisi gezerek proje koordinatörü Doç. Dr. Kenan Güllü‘den bilgi alan Vali Karaloğlu, kendisine ikram edilen ürünlerden tadımlık aldı. Yapılan ürünleri beğendiğini belirten Karaloğlu, basın mensuplarına tesis hakkında ve yapılan ürünlerle ilgili bir değerlendirme yaptı. İnci kefali balığının Van‘ın ve Van Denizi‘nin en önemli değerlerinden biri olduğunu belirten Karaloğlu, bölgede çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan inci kefali balığının korunmasını istedi. İnci kefali balığının bugüne kadar geleneksel metotlarla tüketildiğini anımsatan Karaloğlu, tesisin açılmasıyla birlikte sanayi olarak da ekonomiye kazandırılacağını kaydeden Karaloğlu, "İlk defa inci kefalinin sanayi olarak dondurulması, salamura edilmesi, köfte haline getirilmesi, hamburger haline getirilmesi, Avrupa Birliği (AB) kapsamında ekonomiye kazandırılmış oldu. 50 Hanım arkadaşımız burada inci kefali balığını işliyor. Köfteye ve hamburgere çeviriyor ve ekonomiye kazandırıyor. Vakumlanmış, dondurulmuş inci kefali yapma şansımız var. Tuzlama, salamura yöntemiyle inci kefalini uzun süre kullanma şansı var. İnci kefalinden çok güzel köfte, içli köfte, hamburgeri ‘Vanburger‘ herkese tavsiye ediyoruz" dedi.

"İNCİ KEFALİ VAN‘IN İNCİSİDİR"

Türkiye‘de iç sularda avlanan balığın 3‘te 2‘sini Van Denizi‘nde avlandığını hatırlatan Karaloğlu, bu miktarın yaklaşık 10 bin ton olduğunu söyledi. Avlanan balıkların da tesislerde paketlenerek daha uzun süre raf ömrü sağlanarak tüketiciye ulaştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Vanlılar inci kefali balığına sahip çıksın. İnci kefali Van‘ın incisidir. Bunu Van halkının iyi koruması lazım. Özellikle inci kefali yumurtlama döneminde denizden çıkıyor akarsulara ters olarak yüzüyor ve yumurtasını orada bırakıyor. O yumurtlama döneminde artık inci kefalinin avlamaması lazım. İşlediğimiz sürece uzun süre balığı saklama şansımız da var. Onun için inci kefali‘ne gözümüz gibi bakmamız lazım. Bu bölgede çok sayıda ailenin, çok sayıda vatandaşımızın geçim kaynağını inci kefali oluşturabilir. Şuanda da birçok insanımız balıkçılıkla geçiniyor. Sanayi kısmı ile de birçok insanımız geçinebilir. Onun için inci kefalini gözümüz gibi korumamız lazım" diye konuştu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Avrupa Birliği-IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) ofisi tarafından yürütülen projenin koordinatörlüğünü YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda AB-IPA Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Güllü yapıyor.

Kaynak: İHA