Büyükşehir Şehitleri Unutmadı

Büyükşehir Belediyesi‘nin Mudanya‘nın Mirzaoba köyüne yaptığı Şehitlik Anıtı Çanakkale Zaferi‘nin 96. yıldönümünde törenle açıldı. Törende şiirler okuyan öğrenciler davetlileri duygulandırdı.

Büyükşehir Belediyesi, Trablusgarp, Balkanlar, Edirne, Çanakkale, Makedonya, Filistin ve Galiçya cephelerinde verdiği şehitlerle Bursa‘nın en çok şehit veren köyü olan Mirzaoba‘ya şehitlik anıtı kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Mirzaoba köyüne yaptırılan Şehitlik Anıtı ve çevre düzenlemesinin açılış töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe‘nin yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput, Jandarma ve Garnizon Bölge Komutanı Zeki Es, İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ile Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Muharip Gaziler Derneği üyeleri, anıtın mimarı Pınar Öktem Doğan, partililer, bürokratlar ve köylüler katıldı.

Mirzaoba İlköğretim Okulu öğrencisi Aslı Yıldırım, İstiklal Marşı‘nın 10 kıtasını ezbere okuyarak herkese duygulandırdı. Törene katılan Muharip Gaziler Derneği üyesi gaziler, Yıldırım‘ı ayakta alkışladı. Mirzaoba Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri Fatma Ada ve Kübra Şahin de ‘Bana Şehitliği Anlatsana Öğretmenim‘ adlı mektubu okuyarak herkesi hüzünlendirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mirzaoba Köyü‘nün Bursa‘nın kahraman köyü olduğunu söyleyerek, "Kahramanların diyarı Mirzaoba‘ya yapılan bu anıt, şanlı mücadeleleri hatırlatacak. Bugün bu törenle kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin yer aldığı ve Bursa belleğine kazandırdığımız ‘Mirzaoba Şehitleri ve Gazileri‘ kitabının tanıtımını da yapıyoruz. Bugünlere kolay gelmedik. Bu asil milletin mensubu olarak, sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmeliyiz" dedi.

Geçmişte Türk milletinin ağır bedeller ödediğini ifade eden Başkan Altepe, "Ecdadımız kolay yaşamadı. Bu millet yok edilmek istenen bir millet, bu vatan da parçalanmak istenen bir vatandı. Bize bugün bu güzel günleri yaşamamıza sebep olan tüm ecdadımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Altepe, "Bizler asker bir milletiz. Ömrümüz, hür ve bağımsız olmak, kimsenin boyunduruğuna girmemek için bu mücadelelerle geçti. Bu bölgelerde zamanında Bursa‘yı fethetmek için kurulmuş yörük köyleri bulunuyor. Bursa‘yı fethettikten sonra da bu cepheler kapanmamış ve yakın tarihe kadar bu mücadeleler, fedakarlıklar devam etmiş. Bu şehitlerimizin gayretiyle bizler bugünlerdeyiz. İnşallah atalarımıza layık oluruz. Bu değerleri yaşatmaya, belgeleri kaybolmadan eserleri bugüne taşımaya devam ediyoruz. Bugünleri unutmadan, yarını planlayalım ve bu lider millet olmanın değerlerini yaşayalım" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi‘nin Bursa‘daki tüm şehitlikleri ayağa kaldırmak için çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Başkan Altepe, Aksu, Halhalca, Çağlayan Köyü, Ahmetbey Köyü, Minareliçavuş, Fethiye ve Karaman şehitliklerinde de şehitlik düzenlemerinin süreceğini sözlerine ekledi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput da, ecdadın Türk‘ün adını asırlarca dünyada yaydığını belirterek, "Biz onların şanlı mirasına yeterince sahip çıkabiliyor muyuz? Bu aziz vatanı muasır medeniyet seviyesine çıkarmak için ne yapıyoruz? Geçmişe karşı görevimizi, atalarımıza layık olduğumuzu göstermek için bu tören önemli. Tarih deyince akla Büyükşehir Belediye Başkanımız geliyor" diyerek Başkan Altepe‘ye tarihi öne çıkaran çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Vali Harput, Türk Milleti‘nin bir yandan ataların emanetini taşırken, aynı zamanda Türkiye‘nin daha ileriye gitmesi için çalıştığını dile getirerek, "Artık kan dökülmesin. Bu toprakları kanımızla değil, alın terimizle sulayalım. Ülkemizin her köşesinde eser üzerine eserler yükselsin ve bu milletin adı dünyanın dört bir yanında şanla şerefle yankılansın" dedi.

VALİDEN ŞADIRVAN SÖZÜ

Dünyada bugün kim güçlüyse onun sesinin çıktığını söyleyen Harput, Türkiye‘nin şu anda 16 sırada olduğunu, ancak Cumhuriyet‘in 100. yılında 10. sıraya yükseleceğini belirterek, "Büyüklük milletledir. Gönüllerdeki vatan ve bayrak sevgisini Allah söndürmesin. Bu birlik ve beraberlik devam ettiği sürece daha da güçleneceğiz. Artık bizim aleyhimize tuzak kuranlar tedirgin olacak. Türkiye‘nin adı dünyaya güvenin ve saygının timsali haline geldi. Ama bu noktada herkese düşen görevler var. Çiftçi de memur da herkes üzerine düşeni yapacak. Böyle bir bütünlük içinde büyük Türkiye geliyor" şeklinde konuştu.

Vali Harput, ‘2011 Evliya Çelebi Yılı‘ dolayısıyla Mirzaoba Köyü‘ne Evliya Çelebi şadırvanı yaptıracağını müjdeledi.

Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Mudanya Belediyesi olarak Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalarda bulunduklarını ve hiçbir fark gözetmeden ilçenin her köşesine hizmet götürüldüğünü ifade etti. Aktürk, Büyükşehir Belediyesi‘nin Mudanya‘da yaptığı hizmetlerle, ilçeye her alanda ileriye doğru adım attırdığını kaydederek, önemli çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediyesi‘ne teşekkür etti.

Anıtın fikir babası, Mirzaoba Köyü‘nün ilk öğretmeni, araştırmacı yazar Sait Alper ise "Geçmişinin bilmeyenin geleceği olmaz. Geçmişimizden güç almalıyız. Geçmişimizde yaşayan büyüklerimizin yaptıklarından örnek alıp, yararlanmalıyız. Onlardan faydalanarak yurdumuzu daha ileriye götürmeye çalışmalıyız" diye konuştu.

Köye gerekli hizmetin yapıldığını söyleyen Alper, Mirzaoba Şehitlik Anıtı‘nın yapılması fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Mirzaoba ile ilgili çalışmalarda kendilerine büyük destek veren Büyükşehir Belediyesi‘ne teşekkür eden Alper, "Şimdi geçmişimize sahip çıktık. Artık bizim geleceğimiz var. 39 şehidimiz var onların isimleri burada yaşıyor" dedi.

Mirzaoba Köyü‘nden Çanakkale‘ye savaşa giden 30 askerden 25‘inin şehit düştüğü Mirzaoba köyünün muhtarı Hakkı Aksoy da, şehitlere ve köye gösterilen ilgiden dolayı Büyükşehir Belediyesi‘ne teşekkür etti. Konuşmaların ardından dua edilerek şehitlik anıtının açılışı yapıldı. Törende ayrıca Büyükşehir Belediyesi‘nin hazırladığı ‘Tanıkların İfadeleriyle Mirzaoba Şehitleri ve Gazileri‘ kitabı davetlilere dağıtıldı.

Kaynak: İHA