Trabzon Belediyesi‘nden “Çanakkale Geçilmez” Konulu Konferans

Trabzon Belediyesi Çanakkale Zaferinin 96. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde “Çanakkale Geçilmez “konulu konferans düzenledi.

Prof. Dr. Hikmet Öksüz’ün konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Trabzon Belediye başkanvekili Seyfullah Kınalı, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Turan, Osman Gökhan Bali, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde yapılan konferans öncesi Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale’ şiirini okuyan Şair Enver Topsakal izleyicilerden büyük alkış aldı.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Hikmet Öksüz Çanakkale savaşının çok iyi okunup anlaşılması gerektiğinin altını çizerek, “ Çanakkale’de çok kanlı muhabereler oldu. Verilen bu mücadeleyi bugün mecrasından çıkarılarak tarihin en centilmen savaşı diye nitelendirmek gayreti içerisinde olanlar var. Bu küçücük yarımadada metrekareye 6 bin merminin düştüğü bu yerde, verilen bu mücadeleyi, bu sıfatla değerlendirmek tarihi saptırmak ve olayın ruhunu değiştirmek anlamına gelir. Çanakkale’yi çok iyi anlamak ve mecrasından çıkartmamak gerekiyor. Bugün bu gök kubbe altında yaşıyorsak bu Mehmetçik‘in oluşturmuş olduğu büyük bir dehadır” diye konuştu.

“1915’te Çanakkale demek tüm ülke demekti” diye sözlerine devam eden Öksüz, “. Çanakkale’yi savunmak Trabzon’u, Hakkari’yi İstanbul’u savunmak demekti. Bu toprakların ebedi Türk yurdu olması Çanakkale savunması sayesindedir. Çanakkale ruhu istiklal harbinin “önsözü” olmuştur. Çanakkale, o yenilmez denilen güçlerin yenilebileceğinin anlayışının ortaya çıkmasını sağladı” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda konuşan Trabzon Belediye Başkanvekili Seyfullah Kınalı Çanakkale savaşı bu milletin yeniden dirilişini başlattığını dile getirerek bu savaşla birlikte adeta bu millet küllerinden yeniden doğmuştur ifadelerini kullandı.

Başkanvekili Kınalı katkılarından dolayı Öksüz’e teşekkür plaketi verdi. Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan da okuduğu Çanakkale şiiri dolayısıyla şair Enver Topsakal’a plaket verdi.

Kaynak: İHA