Serka Ve Kosgeb İşbirliği

Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, gerçek gündemin kalkınma olduğunu, Kars’ta bulunan işletmelerin KOSGEB desteklerinden yeterince yararlanamadığını söyledi.

KOSGEB’in tüm desteklerinden yararlanmanın ilk şartının KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmak olduğu belirtildi.

Serhat Kalkınma Ajansı hizmet binasında düzenlenen toplantıya Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, KOSGEB Uzmanı Adem Gültürk, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Vekili Metin İzkübarlas katıldı.

SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar; “Biz geçen yılki verilerden de hareketle bölgemizin bu desteklerden daha fazla yararlanması için üç kuruluş bir araya geldik. Bunun için bir program ortaya koyduk. KOSGEB desteklerinden yararlanabilmek için bazı koşullar var. En önemlisi işletmelerin KOSGEB’in veri tabanına kayıt olması ve bu kayıtlarını her yıl yenilemeleridir. Bu amaçla 16-25 Mart tarihleri arasında esnafımız ajansımızda görev alacak KOSGEB uzmanlarına gerekli evraklarla birlikte başvurup anında kayıtlarını yaptırabilecekler ve 2011 yılı içinde uygulanacak olası KOSGEB desteklerinden kolaylıkla yararlanabileceklerdir. Biz bölgemizin bu tür desteklere hazır yakalanmasını istiyoruz. Daha çok işletmemizin bu desteklerden yararlanmasını istiyoruz. Bu program boyunca işletmelerimizin Erzurum’a gitmesine gerek yok. Kayıtlarını ve güncellemelerini buradan yaptırabileceklerdir. Ancak bu pansuman bir çözümdür. Bizim en büyük isteğimiz KOSGEB’in burada bir şubesinin kurulmasıdır“ dedi.

KOSGEB Uzmanlarından Adem Gültürk, ise basın mensuplarına kurumu adına açıklamada bulundu. Gültürk, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tutar’a bu programa ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“KOSGEB 2008 yılından itibaren önemli bir değişim içine girmiştir. Önceden sadece sanayi işletmelerine destek veren kurumumuz artık hizmet sektörüne, toptan ve perakende sektörüne de destek vermektedir. Bu destek kredi, faiz ve proje desteklerini kapsamaktadır. Biz bu amaçla 6 destek programı uyguluyoruz. Bunlar genel destek programı, Ar-Ge innovasyon ve endüstriyel destek programı, girişimcilik destek programı, KOBİ proje destek programı, tematik proje destek programı ve işbirliği, güç birliği destek programıdır. Kars ilindeki işletmelerin önümüzdeki günlerde uygulanması muhtemel destek ve programlar için ve devam eden programlardan yararlanmaları için kurumumuzun veri tabanına kayıt olmaları gerekmektedir. Şu an kayıtlı işletme sayısı bizim öngördüğümüzün altındadır. Bu sayıyı attırmak için Serhat Kalkınma Ajansı ve Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte adeta bir seferberlik başlattık. Aynı çalışmayı ilerleyen günlerde Ağrı, Ardahan ve Iğdır’da yapacağız. Böylece önümüzdeki günlerde başlayacak destek ve programlarımız için kayıtlı işletmelerin sayısını arttırmış ve onları hazır hale getirmiş olacağız. Bizim hedefimiz bu kampanya ile Kars’ta kayıtlı işletme sayısını bin rakamının üzerine çıkarmaktır. Kars bu rakamın çok daha üzerinde ticari işletmeye sahiptir. İşletme sayısının arttırılması kurumumuzu bu ilimizde kalıcı hale getirecektir. 2003-2010 döneminde Kars ilimizde 146 işletme toplam 3.705.000 liralık bir destekten yararlandı. Yine aynı dönemde 195 işletme 5.255.000 liralık bir kredi desteğinden yararlanmıştır. Toplam 340 işletme yaklaşık 9.000.000 liralık bir destekten yararlanmıştır. 2010 Yılı içinde ise 49 işletme 1.550.000 liralık bir destek hacmine ulaşmıştır. Bu rakam oldukça düşüktür. Amacımız bu rakamları 500’ün üzerine çıkarmaktır. Hepinize ilginizden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SERKA’da yapılan basın toplantısında son sözü Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KARSESOB) Başkan Vekili Metin İzkübarlas aldı.

Bu süreci yaklaşık dört yıldır sürdürdüklerini belirten İzkübarlas; “KOSGEB ve destekleri konusunda esnaflarımızı bire bir ziyaret ettik ve bilgilendirdik. KOSGEB veri tabanına kayıtlı üye sayımız ne yazık ki şu an beş yüzlerde. Bu sayıyı çok daha yukarılara çekmek istiyoruz. Diğer oda başkanlarımız ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Basın olarak sizden bu konuyu daha sık gündeme getirmenizi bekliyoruz. KOSGEB destekleri ilimiz için bir nimettir. Kars esnafına sesleniyorum, ayağınıza böyle bir imkan gelmişken bundan yararlanın ve KOSGEB veri tabanına kaydınızı yaptırın “ şeklinde konuştu.

16-25 Mart 2011 tarihlerinde SERKA Hizmet Binasında kurulacak olan KOSGEB kayıt masalarına evrakları ile birlikte gelen KOBİ’lerin KOSGEB veri tabanına ilk kayıtları ve kayıt güncellemeleri yapılacak.

Kayıt güncelleme işlemini yaptıran KOBİ’lerinin 2011 yılında KOSGEB’in yapacağı tüm desteklemelerden kolaylıkla yararlanabilecekleri belirtildi.

Kaynak: İHA