Sahte Rapor Ve Reçete Çetesi Adliyeye Sevk Edildi

Düzenledikleri sahta rapor ve reçeteler üzerinden devleti 5 milyon TL dolandırdıkları ileri sürülen 46 kişi adliyeye sevk edildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı eczacı ve ilaç mümessillerinin başkalarının üzerine sahte rapor ve reçetelerle ilaç yazdırdığı bilgisi üzerine soruşturma başlattı. SGK İstanbul İl Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma başlatan ekipler yapılan tespitlerin ardından harekete geçti. İstanbul‘da 15 ilçede düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 8‘i kadın 46 kişi gözaltına alındı. Ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 8 bin 870 kutu SGK‘ya fatura edilerek bedeli devletten tahsil edilmiş ilaç,

bin 358 adet kare kodlu boş ilaç kutusu, bin 198 adet kare kod, bin 590 adet yazılmış reçete, 233 ilaç küpürü, 565 adet değişik şahıslar adına sağlık kurulu raporu, 152 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, 18 adet sağlık karnesi, 4 adet barkod, 3 adet doktor kaşesi, binlerce T.C. Kimlik numarası, çok sayıda fatura ve belge ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüpheliler arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde görevli bir dahiliye doktoru, 7 eczacı ve ilaç mümessilleri olduğu öğrenildi. Şebeke liderliğini İzzet Z., adlı bir eczacının yaptığı çetenin çalışma yöntemi de belirlendi. İddiaya göre şüpheliler, tedavi gören veya eczaneden ilaç alan kişilerin haberi olmadan kimlik bilgileri kullanılarak sahte raporlar hazırlanıyordu. Özellikle şeker, tansiyon, astım, kolesterol ve psikiyatrik gibi rahatsızlıklarla ilgili pahalı ilaçlar

için çıkartılan raporlarla farklı eczanelerden ilaç temin ediliyordu. İlaç bedelleri de SGK‘ya fatura ediliyordu. Ayrıca ilaçlarda kare kod sistemine geçildikten sonra, aynı ilacın defalarca yazıldığını tespit edildi.

Şüphelilerin bir yazılımla kare kod sisteminin devre dışı bıraktıkları belirlenirken, bu kişilerin ilacı birden fazla kişiye de yazdığı tespit edildi. Şüphelilerin ayrıca bazı ilaçları da Afrika ülkelerine sattıkları ortaya çıktı.

Yetkililer, şebekenin bu yöntemi kullanarak şimdiye kadar devleti 5 milyon TL zarara uğrattığını belirtti. Yapılan tespitlerin ardından 10 ay süren projeli çalışmanın ardından 15 Mart 2011 günü emniyette sorgusu tamamlanan 46 kişi Üsküdar Adliyesi‘ne sevk edildi.

Kaynak: İHA