Erdoğan‘dan Karikatür Sergisi

Çarşaf, Gırgır, Yorgan, Gümgüm, Atmaca gibi mizah dergileri, çeşitli çocuk dergiler ve Güldürü Üretim Merkezi (GÜM)‘de Aziz Nesin, Müjdat Gezen ve Kandemir Konduk gibi usta mizahçılarla çalışan Sunder Erdoğan, Kaş Kültür Evi‘nde Osmanlı‘nın birbirinden ilginç lakaplarıyla anılan vezirlerinin karikatürlerinden oluşan bir sergi açtı.

15 Nisan‘a kadar açık kalacak olan ve camaltı tekniğiyle çizilen 30 karikatürin yer aldığı sergide Öküz Kara Mehmet Paşa, Yemişçi Hasan Paşa, Zurnazen Mustafa Paşa, Tırnakçı Hasan Paşa, Cenaze Hasan Paşa, Hain Ahmet Paşa, Kavanoz Ahmet Paşa, Daltaban Mustafa Paşa gibi vezirler yer alıyor.

Sunder Erdoğan Osmanlı tarihi boyunca 215 veziri azamın görev yaptığını belirterek, “Bunların önemli bir kısmının lakapları benim fevkalede ilgimi çekmiştir. Hatta bazı öyle garip lakaplar vardır ki, ‘gel de bunun karikatürünü çizme‘ dedirtir insana. İşte bu düşünceden yola çıkarak ilginç lakapları olan Osmanlı vezirlerinin karikatürlerini camaltı tekniğiyle çalışmaya başladım. Lakaplarıyla benzeşen tiplemeler yaptım. Çünkü vezirlerin nasıl bir tipe malik olduklarını bilmiyoruz. Ama karikatür tadıyla biraz da espri katarak lakabıyla eşdeğer çizimler yaptım” dedi.

Vezirlerin genellikle lakaplarıyla anıldıklarını hatırlatan Erdoğan, “Tarihe de öyle geçmişler. Özellikle Reşat Ekrem Koçu‘nun Osmanlı tarihine magazinel boyuttaki ilgisi bu tür kaynaklar açısından çok verimlidir. Naima‘da bile benzer örnekleri bulmak mümkün. Hatta dönemin vakanivüsleri bile özellikle halk arasında bu lakapların çok revaçta olduğunu aktarır. Çünkü halk yalın konuşur. Bilhassa vezirin lakabında olumsuzluk içeren bir yan varsa üzerine basa basa söyler halk bunu. Bir nevi eleştiri yöntemi bu” diye konuştu.

Kaynak: İHA