İşaret Dili İle 10. Yıl Marşı‘Nı Okudular

Erzincan‘da işitme engellilere yönelik hazırlanan ‘Benim de Sessiz Bir Dilim Olsun’ projesi tanıtımında kursiyerler önce işaret dili ile 10. Yıl Marşı‘nı okudu daha sonra da konuşmacılara tercümanlık yaptı.

Erzincan‘da işitme engellilere yönelik hazırlanan ‘Benim de Sessiz Bir Dilim Olsun’ projesi tanıtımında kursiyerler önce işaret dili ile 10. Yıl Marşı‘nı okudu daha sonra da konuşmacılara tercümanlık yaptı.

SODES projeleri kapsamında Erzincan İşitme Engellileri Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından hazırlanan ‘Benim de Sessiz Bir Dilim Olsun’ projesinin tanıtımı yapıldı. Programda, proje kapsamında kursa gidenler tarafından 10. Yıl Marşı işaret dili ile okundu.

Kursiyerler adına konuşan görme engelli Gazi Mehmet Şan, hazırlanan projeden dolayı teşekkür ederek, bu tip projelerin devamını istedi. Şan, “Kurs esnasında çok güzel şeyler öğrendik. Hocalarımız bize çok yakın ilgi gösterdi. Bu projenin devamını bekliyorum. Gerek üniversite gerekse milli eğitim müdürlüğünce projeye önem verilmesini istiyorum.” dedi.

Erzincan İşitme Engellileri Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Mehmet Ali Yeniçeri ise ortopedik, işitme ve görme engellilerin beyin fonksiyonlarına engel olmadığını dile getirerek, bu engellilerin eğitilerek sosyal devlet ilkesine ve anlayışına göre topluma kazandırılması gerektiğini söyledi. Devletin her yere ulaşmasının mümkün olmadığı için sivil toplum örgütlerine büyük iş düştüğünü ifade eden Yeniçeri, şunları söyledi: “Projede toplam 150 kursiyer bulunuyor. Gün içerisinde 3 ayrı gruba eğitim veriliyor. Kursiyerlerin 85‘i engelli, 35‘i üniversite öğrencisi ve 30’u da kamu çalışanlarından oluşuyor. Bu projenin uygulamasında desteklerini esirgemeyenlere teşekkür ediyorum.”

Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise projenin önemine değinerek, dolaylı katkı sağladıkları için memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Vali Yardımcısı Adem Keleş, artık ülkelerin gelişmişliğinin sadece gayri safi milli hasılaları ile değil, marjinal gruplara, zorluklar içerisinde kalan gruplara ve engellilere verdikleri değerlerle ölçüldüğünün altını çizdi. Bu konuda son yıllarda Türkiye‘nin büyük mesafe kat ettiğinin altını çizen Vali Yardımcısı Keleş, “Erzincan içerisinde de belediyemizin ve valiliğin çabaları ile engellilerin sorunlarını ortadan kaldırmak için birçok çalışma yapılıyor. Engelli vatandaşlarımızın toplum içerisinde daha kolay adapte olabilmesi için işaret dilinin bilinmesi çok büyük önem taşıyor. 120 kişi için hazırlanan bu projede 150 kişinin eğitim alması beni çok memnun etti.” diye konuştu.



Konuşmalar sırasında dinleyiciler içerisinde bulunan işitme engellilere kursta eğitim veren tercümanlar tarafından işaret dili ile konuşmalar tercüme edildi. Daha sonra da proje ofisinin açılışı gerçekleştirildi.