En ciddi restorasyon çalışmasına giriyor

Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman türbeleri 1940'lı yıllardan sonra en ciddi restorasyon çalışmasını görecek.

En ciddi restorasyon çalışmasına giriyor
Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman ile Avrupa'da, Türkiye'de ve batıda birçok resim, müzik ve bale gibi tarihi çalışmalara konu olan Kanuni'nin eşi Hürrem Sultan'ın Süleymaniye Camisi haziresindeki türbeleri, 1940'lı yıllardan sonra en ciddi restorasyona alındı.

Bir süredir restorasyon çalışması nedeniyle ziyarete kapalı olan türbeler, bir yıl sürecek çalışmanın ardından yeniden ziyarete açılacak.

İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, yaptığı açıklamada, İstanbul'da en fazla ziyaret edilen türbenin Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Türbesi olduğunu söyledi.

Ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğunun Polonya ve Ukrayna kökenli Ruslar olduğunu ifade eden Cengiz, ''Şu anda türbe açık olsaydı ziyaret eden 5 tane yerli turist varsa, 5 tane de yabancı turisti çok rahatlıkla görebilirdiniz. Yabancılar bu türbeyi çok bilinçli olarak ziyaret ediyorlar. Ziyaretlerinden de memnun olarak dönüyorlar. Çünkü her ne kadar restorasyon durumu olsa da türbelerimizde temizliği hiç bir zaman eksik etmiyoruz. En güzel şekilde ziyaretçilerin beğenisine sunuyoruz'' dedi.

Şu anda restorasyon çalışması dolayısıyla türbenin ziyarete kapalı olduğunu anlatan Cengiz, bu nedenle türbeyi gezmek isteyen vatandaşlardan ufak şikayetler aldıklarını söyledi.

Restorasyonla ilgili yapılacak çalışmaların çok önceden belirlendiğini, projelerin çizildiğini belirten Cengiz, türbelerin daha uzun yıllar hizmet verebilmesi için bu tür restorasyon çalışmalarının mecburi olduğunu kaydetti.

Cengiz, İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü'ne bağlı 117 türbe olduğunu, şu anda 37 türbede restorasyon çalışması yapıldığını kaydetti.

Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman türbelerinin 1940'lı yıllardan sonra en ciddi restorasyon çalışmasını göreceğini aktaran Cengiz, 1999 yılında basit bir restorasyon gören türbenin şimdi bütün eksiklerinin giderileceğini ifade etti.

Yaklaşık 25 gündür restore öncesi eksiklerin tamamlanması yönünde bir çalışma yürütüldüğünü bildiren Cengiz, şöyle konuştu:

''2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında bir protokol yapıldı. İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü'ne bağlı türbelerin restorasyonunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Bu nedenle restorasyon projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü'nce çizdirildi. Restorasyon çalışmaları aceleye getirilmeyen ama hızlı yapılması gereken çalışmalardır. Burada sadece Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman Türbesi değil, bunlarla beraber Mimar Sinan Türbesi de restore edilecek. Çalışmalar Süleymaniye Camisi'ni restore eden firmanın sponsorluğunda ücretsiz olarak yapılacak. Biz firmaya bu senenin sonuna kadar bir süre tanıdık. Bir aksilik olmazsa bu senin sonuna kadar hem Hürrem Sultan ile Kanuni Sultan Süleyman, hem de Osmanlı topraklarına bir çok eser kazandıran Mimar Sinan türbesinin restorasyonları tamamlanmış olacak.''

Havanın iyi geçmesi nedeniyle bugünlerde türbelerin üzerindeki kubbelerin açılacağını ve kurşunların değiştirileceğini anlatan Cengiz, ''Restorasyon çalışmaları üstten başlar. Daha sonra aşamalı bir şekilde türbenin içinde bozulan İznik çinileri, ahşap, kalem işleri, pencere kapakları, kapıları, sandıklar, örtüler gibi süslemeler onarılacak. Burası mermer ve taş yapıdan oluşuyor. Yapılacak çalışmayla türbeyi ilk günkü güzelliğine kavuşturmaya çalışacağız'' dedi.

HÜRREM SULTAN

''Bizler ölülerimizi iyilikle yad ederiz'' diyen Cengiz, bu tür kişilerin önce yaptıkları iyi işlerle anılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Hürrem Sultan denince benim aklıma ilk olarak Haseki'deki Külliyesi geliyor. İlk defa bir padişah eşi bir külliye meydana getirmiştir. Ayasofya Camisi'nin karşısında iki çift kubbeli Hürrem Sultan hamamı vardır. Ülkenin çeşitli yerlerinde köprüsünü, camisini, hayır işlerini görürsünüz. Hürrem Sultan'ın bu yaptığı hayır işleri ve güzellikler ortaya çıkmalıdır. Haseki külliyesinden bugün birçok insan faydalanıyor. Bir semte ismini vermiş. Hastane on binlerce insana şifa dağıtıyor. Bunları da görmek gerek.''