Bingöl Tapusuz Şehir

Bingöl il merkezinde 1990 yılından itibaren imara açılan Düzağaç bölgesindeki binlerce konutun tapusu bulunmuyor.

Merkez Düzağaç bölgesinde bulunan Recep Tayip Erdoğan, Şehit Mustafa Gündoğdu ve Karşıyaka mahallerindeki yaklaşık 13 bin konut tapusuz.

1990 yılında döneminin Belediye Başkanı Selahattin Kaya tarafından imara açılan Düzaağaç bölgesinde ilk konut yapım izni kooperatiflere verildi. Bingöl, bu tarihten itibaren Düzağaç bölgesinde bulunan ve orman vasfı taşıyan araziye doğru gelişmeye başladı. Her seçim döneminde ve her gelen belediye başkanının "Tapu sorununu çözeceğiz‘ vaatlerine rağmen çözüme ulaştırılamayan bu bölgede ikamet eden vatandaşlar deprem sigortası bile yaptıramıyor.

Bahse konu bölgedeki tapu sorunun çözümü konusunda sayısızca girişimde bulunduğu belirten Karşıyaka Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, tapu sorununun 2/B yasası ile çözülebileceğini ancak siyasilerin bu konuda yetersiz kaldığını iddia etti. Bölgede bulunan birçok resmi kurum ile birlikte tüm yapıların kaçak durumda olduğunu kaydeden Muhtar Butaku, yaptığı başvuruya verilen cevabı şu sözlerle ifade etti:

"Konuyu daha önceki valimiz sayın İrfan Balkanlıoğlu‘na bildirdim. Sayın valimizde 12 Ekim 2010 tarihinde 2123 sayılı yazıyı Afet Acil Durum Başkanlığı‘na gönderdi. Yazıda hatanın düzeltilmesi, vatandaşın mağdur edilmemesi istendi. Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı Mehmet Ersoy imzasıyla 03 Aralık 2010/9006 sayılı yazıyla cevap verdi. Cevapta; ‘Bahse konu yerleşim yerindeki satışı talep edilen alanlar, 7269 sayılı kanun kapsamında afetzede yerleşim alanı dışında kaldığından başkanlığımızca herhangi bir

satış işleminin yapılması mümkün değildir‘ ibareleri yer aldı."

Deprem korkusunun hakim olduğu Bingöl, 2010 yılında Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yaptırmakta yüzde 73 oran ile en çok sigorta yaptıran il olarak Türkiye ikincisi seçildi. Oysa DASK yaptıran ilin sadece yarısı oldu. Geriye kalan yarısı ise, tapu sorunu yaşadığı için sigorta yaptıramıyor. Buna benzer sorun 2003 yılında Bingöl‘de meydana gelen depremde yaşanmıştı. Evleri depremde yıkılan ama tapusu olamayan depremzedeler hak sahibi görünmediği için, sadece 3 bin TL civarında yardım alabildi.

Kaynak: İHA