"Benimde Bir Sessiz Dilim Olsun" Projesi

Erzincan Valiliği koordinasyonunda Erzincan İşitme Engellileri Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından yürütülen "Benimde Bir Sessiz Dilim Olsun" projesi hayata geçirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Destek Programı tarafından desteklenen proje kapsamındaki eğitim merkezinin açılışına Vali Yardımcısı Adem Keleş, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Üzümlü Kaymakamı Murat Gözütok, Türkiye İş Kurumu Erzincan İl Müdürü Enver Yücel, işitme engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunması ile başlayan törende işitme engelli kursiyerler, işaret diliyle 10. Yıl Marşı‘nı okudular. Görme engelli Mehmet Gani Aslan yaptığı konuşmada, engelli

vatandaşların topluma kazandırılmasında bu tür projelerin önemine değinerek, katıldıkları işaret dili kursundan çok şey öğrendiklerini söyledi.

Ardından kürsüye gelen İşitme Engelliler Koruma ve Geliştirme Derneği Erzincan Şube Başkanı Mehmet Ali Yeniçeri, projede kendilerine destek olan kurumlara teşekkür ederek, proje kapsamında 85‘i engelli, 35‘i üniversite öğrencisi ve 30‘u kamu çalışanından oluşan 150 kursiyerin 3 ay kurs alacaklarını belirtti. Yeniçeri ayrıca, Erzincan‘da 1939 yılında Sağır Dilsizler Tesanüt Derneği adı altında kurulan ilk derneğin 1950-1955 yıllarında işsizlik ve büyük şehirlere göç nedeniyle kapatıldığını, 1997 yılında

Başbakanlık Özürlüler İdaresi‘nin kurulmasıyla özürlülerin haklarının korunması ve sosyal yaşantılarının kolaylaştırılması için yasalar çıkarıldığını ve Erzincan‘da 1998 yılında dönemin valisi rahmetli Recep Yazıcıoğlu‘nun destekleriyle Erzincan İşitme Engelliler Derneği kurulduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise, belediye olarak işitme engelliler için bir birim oluşturmak istediklerini ifade etti. Başkan Çakır, "İşitme engelli kardeşlerimizin kendilerini ifade etmelerinin tek yolu beden diliyle veya işaret diliyle ortaya koyacakları dildir. İşaret dilini bilen görevli bir arkadaşın mutlaka olması gerektiğinin bir zaruret olduğunu biz daha yeni farkına varmış bulunuyoruz. Dolayısıyla bu proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşları içerisinde kursa tabi tutulacak arkadaşlardan birin

de veya uygun görülecek olan bir kontenjanın da Erzincan Belediyesi tarafından doldurulmasını ve kullanılmasını arzu ettiğimi ifade etmek istiyorum. Bizde hizmet kurumu olarak her gün bu camia ile karşı karşıyayız" dedi.

Vali Yardımcısı Adem Keleş de, ülkelerin gelişmişliğinde engelli vatandaşlara verilen önemi vurgulayarak, Türkiye‘nin bu konuda son yıllarda büyük mesafeler katettiğini söyledi. Keleş, "Erzincan içerisinde Erzincan Belediyesi‘nin ve Erzincan Valiliği‘nin çabalarıyla engelli vatandaşlarımızın engellerini ortadan kaldırmaya yönelik bir çok faaliyet yerine getiriliyor. SODES programı kapsamında yapılan bu proje ile engelli vatandaşlarımızın toplum içerisinde daha kolay adapte olabilmesi için işaret dilinin

öğretilmesi çok önem taşıyor. SODES programı kapsamında 42 projemiz kabul edildi. SODES projesi Erzincan‘da kamu kaynaklarıyla yapmak istediğimiz kaynak sıkıntısı nedeniyle yapamadığımız bir çok faaliyeti hayata geçirme imkanı sağladı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından işitme engelli vatandaşlara kurs verilecek olan eğitim merkezinde kurdele kesimi yapıldı. Açılışın ardından toplantı salonunda Belediye Başkanı Yüksel Çakır, projede büyük emeği geçen İşitme Engelliler Koruma ve Geliştirme Derneği Erzincan Şube Başkanı Mehmet Ali Yeniçeri‘ye işaret dili ile teşekkür etti.

Kaynak: İHA