Başkentte sinema keyfi başladı

Bugün başlayan 22. Uluslararası Ankara Film Festivali'nde, 100'ü aşkın yapım gösterilecek. Ulusal yarışmada ise 10 film yer alıyor.

Başkentte sinema keyfi başladı
Başkentin en önemli uluslararası etkinliklerinden, Uluslararası Ankara Film Festivali, eski görkemli günlerini anımsatan bir çoşkuyla bugünden itibaren, 22. kez seyirci karşısına çıkıyor. Bu coşkunun sebebi ise, geçmiş yıllarda yaşadığı ekonomik darboğazdan kurtulmanın verdiği rahatlıkla oluşturulan nitelikli program. Halkbank'ın sponsorluğunda düzenlenen, 100'den fazla filmin gösterileceği festival her alanda kendini yeniliyor. Dünya Kitle İletişim Vakfı'nın düzenlediği, 27 Mart'ta dek sürecek olan, SABAH'ın basın sponsoru olduğu festivalin başkanı Can Özgün, "Ekonomik destek gelince biz de programa odaklandık. Daha önce en büyük destekçimiz Kültür Bakanlığı idi. Bakanlığın ne kadar destek vereceğini de festivalden 15 gün önce öğrenebiliyorduk. Tabii önünüzü görmeniz zor oluyordu. Şimdi üstesinden geldik," diyerek ekonomik krizden nasıl çıktıklarını anlatıyor. Festivallerin artık sadece film izlenen etkinlikler olmanın ötesine geçtiğini belirten Özgün, "Biz, filmi çekenler ile seyircileri buluşturan bir sosyal ortam yaratmaya çalışıyoruz" diyor. Bu amaç doğrultusunda da festivalde filmi gösterilecek yönetmenlerin hepsi Ankara'ya davet edilmiş.

SEYİRCİ SAYISI ARTIYOR

Seyirci sayısının her yıl yüzde 10 oranında arttığını, bu yıl film gösterilen salon sayısını çoğalttıklarını ve ucuz bilet uygulamasına devam ettiklerini belirten Özgün, "Seyircimiz çok duyarlı ve eleştirilerini sakınmıyorlar. Biz de bütün eleştirilere açığız," diyerek seyircinin isteklerini dikkate alacaklarının altını çiziyor. Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda Seren Yüce'nin Çoğunluk, Derviş Zaim'in Gölgeler ve Suretler, Özcan Alper, Ülkü Oktay, Emre Akay, Ahu Öztürk ve Zehra Derya Koç'un Kars Öyküleri, Selim Demirdelen'in Kavşak, Umur Hozatlı'nın Kayıp Özgürlük, Selim Güneş'in Kar Beyaz, Sedat Yılmaz'ın Press, Ahmet Boyacıoğlu'nun Siyah Beyaz, Ümit Ünal'ın Ses ve Emre Yalgın'ın Teslimiyet filmleri yarışacak. Yapımlar, en iyi film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve en iyi yönetmen ödülleri dahil olmak üzere 16 ödül kategorisi için yarışacak. Ayrıca, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) de en iyi film ödülü verecek.

HAPİS YÖNETMENLERE DESTEK

l Kitle İletişim Ödülü, Kalan Müzik adına, Hasan Saltık'a, Aziz Nesin Emek Ödülü Sezer Sezin'e, Sanat Çınarı unvanı Suna Kan'a sunulacak.
Festival, Jerzy Skolimowski, Jan Svankmajer, Werner Herzog, Xavier Dolan, Bong Joon-ho, Tony Gatlif, Alain Corneau gibi yönetmenlerin son filmlerinden Kazakistan ve İtalyan sinemasıyla ilgili özel bölümlere ve Bertrand Tavernier, Takeshi Kitano ile Ken Loach gibi ustaların filmlerine uzanan bir programla seyirci karşısına çıkacak. lİran'da hapis iki yönetmen, Cafer Panahi ve Muhammed Resulof'un birer filmi Kanlı Altın ve Beyaz Çayırlar gösterilecek.
12.00 seansları 2.5 TL, 14.30 ve 17.00 seansları 5 TL, 19.15 ve 21.30 seansları ise 10 TL olacak. Gösterimler Batı Sinemaları, Büyülü Fener Kızılay, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe- Institut Ankara'da gerçekleşecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Enstitüsü'ndeki etkinlikler ücretsiz.
'Gidenlerin Türküsü' başlıklı bölümde Ümit Kıvanç'ın Uçurtmam Tellere Takıldı, Tunç Erenkuş'un Oğlunuz Erdal; Osman Okkan ile Simone Sitte'nin, Hrant Dink Cinayet Dosyası belgeselleri gösterilecek.
'Doğaya Karşı İnsan' bölümünde gösterilecek 13 filmle festival, dengesi bozulan doğa üzerine düşünmeye çağırıyor.
Kahire'de iktidar karşıtı ayaklanmada öldürülen ses ve video sanatçısı Ahmed Basiony'nin anısına düzenlenen 'Direniş(ler): Arap Video Sanatı' bölümünde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan 26 sanatçının çalışmaları gösterilecek. www.filmfestankara.org.tr

Kaçırılmaması gerekenler

Karıştır! Amerika'nın Çöpü Jeremy Seifert Hücre 211 - Daniel Monzon Carlos - Oliver Assayas Tehlikeli Yol - Ken Loach Il Divo - Paolo Sorrentino Şeytanı Gördüm Kim Ji-Woon Ana - Bong Joon-Ho Anna ile Dört Gece Jerzy Skolimowski Öfke - Takeshi Kitano Devrim - Carlos Reygadas, Gael Garcia Bernal Aşk Suçu - Alain Corneau Tulpan - Sergey Dvortsevoy Paris Komünü Peter Watkins Gölgeler ve Suretler Derviş Zaim Hayali Âşıklar - Xavier Dolan