Türk Encümen Heyeti Münih’E Çıkarma Yaptı

Ankara İl Genel Meclisinin 23 kişilik encümen üyesi, incelemelerde bulunmak, şehir yapısı ve yönetimi hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Almanya’nın Münih kentine çıkarma yaptı.

Ankara İl Genel Meclisinin 23 kişilik encümen üyesi, incelemelerde bulunmak, şehir yapısı ve yönetimi hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Almanya’nın Münih kentine çıkarma yaptı. Türk encümenlere Münih hakkında hazırladığı sunumla ayrıntılı bilgiler veren Münih Büyükşehir Belediyesi Ekonomi Dairesi pazarlama ve iletişim başkanı Rita Müller-Roider, 1,3 milyon nüfusa sahip Münih’in dünyada tanınmış bir kent olduğunu ifade etti.

    Münih’te şehir yönetimi ve Bavyera eyalet yönetiminin farklı siyasi partilerin elinde olmasına rağmen kentin geleceği için siyasilerin çok iyi bir işbirliği yaptıklarına dikkat çeken Müller-Roider, belediyesinin 30 bin kişiyi istihdam ettiğini söyledi. Yetkili, Münih Büyük Şehir Belediyesi’nin kentte bulunan hava limanı, Messe München adlı fuar şirketi, ulaşım, su ve elektrik gibi hizmetler veren belediye işleri şirketi, Sparkasse bankaları, hastane vb. şirketlerle ortaklığı olduğunu açıkladı. Almanya’daki şehirlerin nüfusları azalırken 2030 yılına kadar Münih’in nüfusunun 180 bin kişi daha artacağını hesapladıklarını kaydeden Alman yetkili, yine Münih’te bir milyondan fazla kişinin sosyal sigortalı istihdam edildiğini dile getirdi.

    4,7’lik işsizlik oranı ile Münih’in Almanya’nın en düşük işsizlik oranına sahip kent olduğunu sözlerine ekleyen pazarlama ve iletişim uzmanı, kişi başına satın alma gücünün ise 24 bin 879 Euro olarak hesaplandığını bildirdi. Kent yönetiminin 2010 – 2014 yılları arasında toplam 3,2 milyar Euro yatırım yapacağına dikkat çeken sunucu, “Münih’in yıllık bütçesi ise yaklaşık 7 milyar Euro.” dedi. Münih halkının yüzde 23’ünün yabancı vatandaşlardan oluştuğunu sözlerine ekleyen Müller-Roider, “Bunlar arasında 43 bin kişi ile Türk vatandaşları ilk sırada yer alıyor.” şeklinde konuştu.

    BMW, MAN, Siemens gibi dev şirketlerin merkezinin Münih’te yer alması, büyük ve küçük firmalar ile ileri teknolojinin bir arada yer alması özelliğinin Münih’e refahı getirdiğinin altını çizen yetkili, “Borsadaki 30 büyük şirketten 7’sinin merkezi Münih. Münih, Avrupa Birliği fonlarından da para almıyor.” şeklinde sözlerine devam etti.

    İki saatten fazla süren sunumun ardından Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Ankara İl Genel Meclisi üyelerinden Serdar Selamoğlu, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu olarak organize ettikleri gezi programıyla Münih’in genel yapısı, ticari faaliyetleri, ekonomik yapısını inceleme fırsatı bulduklarını söyledi. Alman yetkiliden Münih Belediyesi hakkında değerli bilgiler aldıklarını kaydeden Selamoğlu, aynı zamanda Ankara Belediyesi hakkında da bu yetkiliye bilgi verdiklerini ifade etti.

    Bir diğer üye Selami Karacan, Alman yetkilinin sunumu sayesinde Münih hakkındaki bilgilerinin daha da arttığını, Münih’in sanayisi, özel şirketlerin durumu ve belediyenin faaliyetleri hakkında ayrıntılı malumat aldıklarını kaydetti.

    İl Meclisi Üyesi Fatih Cemaloğlu da yaptıkları görüşmelerin çok olumlu geçtiğini, bu bilgileri kendi il meclislerinde de değerlendireceklerini ve organizeye emeği geçen herkese teşekkür ettiğini dile getirdi. Pazar günü Ankara’ya dönecek olan heyet, Alman ev sahiplerini de Ankara’da ağırlamaktan memnuniyetlik duyacaklarını ifade ettiler.