Tügav Başkanı Özgüç: Zirvede Evrensel Ortak Değerler Konuşulacak

Dünyanın farklı ülkelerinden ekonomi, siyaset, bilim dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren Değişim Liderleri Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.

Dünyanın farklı ülkelerinden ekonomi, siyaset, bilim dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren Değişim Liderleri Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Zirvenin açılışında konuşan Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı (TÜGAV) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç, dünya liderlerinin her yıl İstanbul’da bir araya geldiği zirvede küresel ve bölgesel işbirliğine yönelik farklı görüşlerin gündeme getirildiğini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da açılış konuşmasını yaptığı ve dünyanın gelecek öngörülerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı zirvede güç değişiminin sorgulanacağını belirten Özgüç, etkin ve sürekli bir platform oluşmasına olanak sağlanacağına dikkat çekti.

Konuşmasının başında İstanbul’un köprülerinin kıtaları birbirine bağladığını ve doğu ile batının buluşma noktası olduğunu dile getiren TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı Özgüç, “Türkiye sadece fiziki köprülerin değil, aynı zamanda medeniyetlerin manevi köprülerinin de kurucusudur.” dedi. Özgüç, “Bölgeler arası yumuşak geçiş sağlayan bizim kültürümüz, bizim tarihsel birikimimiz, bizim uzlaşmacı yaklaşımımızdır.” diye ekledi.

Özgüç konuşmasında “Burası İstanbul; Roma İmparatorluğu ve Avrupa, Hristiyanlığı burada benimsedi, Fatih Sultan Mehmed Hz. Peygamber’in övgüsüne burada mazhar oldu, Museviler barış ve huzuru bulmak için hem de tarihte ilk kez bu topraklara sığındı. Tarih burada yazılır, burada verilecek her mesaj dünyaya duyurulan küresel bir mesajdır.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın hızla değiştiğini, bugün uyandığımız dünyanın dünden farklı olduğunu vurgulayan TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı, iletişim araçlarının da sınırları yok ettiğini dile getirdi. İnsanların artık dünyayı ilgilendiren meselelere daha duyarlı olduğunu dile getirdi.

Buna rağmen insanlar arasında elbette farklılıklar bulunduğunu söyleyen Özgüç, ama insan hakları, demokrasi, insan sevgisi, bağışlama, merhamet gibi ortak değerlerin de bulunduğunu kaydetti. Özgüç, “İşte biz farklıkları değil bu ortak değerleri konuşmak istiyoruz.” dedi. TÜGAV Başkanı, zirvede de ortak geleceğin, ekonominin ve çevrenin konuşulacağını ve hep birlikte çözüm aranacağını ifade etti. Özgüç, hayalinin de zirvede çıkan sonuçlar ve bildirilerin her yıl tüm dünyada dikkatle takip edilmesi olduğunu kaydetti.