Müsiad‘ın Nürnberg Şubesi Açıldı

Almanya‘da yaşayan Türk işadamı İsmail Satır başkanlığında hizmet verecek olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Nürnberg İrtibat Noktası, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından açıldı.

Açılış programında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Nürnberg MÜSİAD‘ın açılışıyla birlikte, Almanya‘da 7. irtibat noktasında faaliyete geçtiklerini ve böylece 45 ülkede 96 irtibat noktasına ulaşarak, ülke içinde ve dışında geniş bir teşkilat yapısı oluşturduklarını söyledi.

MÜSİAD‘ın artık kabına sığmadığını ifade eden Vardan, "Dışarıda Amerika‘dan Endonezya‘ya, içeride ise İzmir‘den Van‘a, Mardin‘e, Batman‘a, Samsun‘dan Antalya‘ya, Hatay‘a kadar birçok noktada aynı ortak değerleri paylaştığımız arkadaşlarımızla emin adımlarla büyüyor, aramızdaki ilişkileri güçlendiriyor, iş imkanlarımızı geliştirmeye gayret ediyoruz" dedi.

Münih‘ten sonra Bavyera eyaletinin en büyük ikinci şehri olan, Alman endüstrisinin başkenti olarak kabul edilen, ayrıca, uluslararası kongre ve fuar şehri olarak da bilinen; güçlü teknik birikimi, enformasyon ve iletişim, lojistik ve ulaşım, enerji ve çevre, tıp ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda teknolojisi ve bilimsel çalışmaları ile Avrupa‘da kendine haklı bir yer edinen Nürnberg‘de MÜSİAD bayrağının dalgalanmasının ayrı bir anlam ifade ettiğini söyleyen MÜSİAD Başkanı, "Böylesi ileri seviyede

endüstriye ve teknolojiye sahip bir nokta ile Türkiye‘deki iş adamlarımıza bir köprü kurmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

MÜSİAD‘ın, sadece Türkiye içinde anılmak ya da yalnız bir bölgeyi temsil etmek gibi bir hedefe hiçbir zaman odaklanmadığını söylen Vardan, "MÜSİAD, Anadolu sermayesini geliştirmeyi ve bu topraklardan girişimcileri ortaya çıkararak onların dünyaya açılmalarını sağlamaya çalışmıştır. MÜSİAD, ülkedeki sivil inisiyatifin gelişimine katkı sağlayarak örnek alınmış; ülke sınırlarını aşarak bu tecrübelerini; başka kıtalarda, başka ülkelerde sivil inisiyatifin gelişimine katkı sağlamak adına her zaman

paylaşmıştır. Bundan sonra da amacımız; MÜSİAD‘ın faaliyetlerinin ülkemizde ve tüm dünyada mümkün olabildiğince birçok bölgeye ulaşmasını sağlayarak, MÜSİAD ailesini daha da genişletmektir" dedi.

Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler çok eskilere dayandığını söyleyen Vardan, "İki ülke arasındaki ticaret, sürekli gelişmeye devam etmektedir. Türkiye‘nin son yıllarda çeşitlendirdiği dış ticaret pazarlarına rağmen, Almanya‘nın halen birinci ticari ortağımız olduğu unutulmamalıdır. Önce işçilerimiz ve aileleri, sonra yaklaşık 70 bin iş adamımız, en az 10 milyar Euro‘luk yatırım ile, Almanya‘yı Türkiye‘nin ihracatında 1., ithalatında 2. ortağı yapmıştır. Gerek Almanya‘da yaşayan

Türk nüfusu, gerekse Türkiye - Almanya arasındaki tarihi yakınlık iki ülke arasındaki ticaretin her zaman yüksek seviyede gerçekleşmesine katkı sağlamıştır" dedi.

Almanya‘da üçüncü kuşağın söz sahibi olmaya başladığını söyleyen MÜSİAD Başkanı, "Bu gerçekten hareketle, çok daha özenli olarak, çok daha seçici davranarak hedefler belirlemeliyiz. Almanya‘daki vatandaşlarımızdan, teknolojik gelişmeleri takip etmelerini, kullanmalarını, bilgi teknolojisine ve bilgiye dayalı ekonomik modele dönüşümü başarmalarını bekliyoruz. Özellikle, 2. ve 3. neslin bunu gerçekleştirebilecek hem imkan hem de kaliteye sahip olduğunu görmek bile bizleri sevindiriyor, umutlandırıyor"

dedi.

Almanya‘da iyi eğitim almış gençlerin, MÜSİAD gibi sivil toplum çatısı altında kenetlenerek, girişim yapmaları, kendi işlerinin sahibi olmaları ve istihdam sağlamalarının Türkiye‘ye de büyük avantajlar sağlayacağını söyleyen Vardan, "Bu gün artık çok net görüyoruz ki, Kayseri‘den, Mersin‘den, Afyon‘dan, Rize‘den, Van‘dan, Bursa‘dan insanlar Almanya‘ya iş bulmaya gelmiyorlar. Aksine, ülkelerinde ürettikleri, AB standartlarındaki mallarını pazarlamaya, satmaya, hatta Almanya‘da kendi sektörlerindeki marka

olmuş firmalara ortak olmaya geliyorlar. Aynı şekilde, Almanya‘nın farklı şehirlerinde yaşayan sizler, Berlin‘den, Nürnberg‘den, Münih‘ten, Hamburg‘dan artık Türkiye‘ye sadece kendi memleketlerinizi, ya da ülkemizin güzel tatil yörelerini ziyaret amaçlı gitmiyorsunuz. Rahatlıkla görüyoruz ki; hemen hepinizin ana vatandan ortaklarınız, ana vatanda yatırımlarınız, girişimleriniz bulunuyor. İşte, amacımız var olan bu iletişimi artırmak, MÜSİAD sayesinde sizlerin Türkiye‘de, Türkiye‘deki üyelerimizin de burada

güzel ortaklıklar kurmasını sağlamak olsun" dedi.

Vardan, konuşmasını, Nürnberg MÜSİAD‘ın açılmasında emeği geçen, Başkan İsmail Satır ile tüm Yönetim Kurulu‘na, Federasyon başkanı Ali Uzun ve ekibine teşekkür ederek tamamladı.

Kaynak: İHA