Hayırsever İşadamlarını ‘Valiyim‘ Diyerek Dolandırmışlar

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından Çorum ve Ankara’da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, hayırseverleri ‘Valiyim’ diye dolandırdıkları iddia edilen çetenin 3’ü bayan 13 üyesi gözaltına alındı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından Çorum ve Ankara’da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, hayırseverleri ‘Valiyim’ diye dolandırdıkları iddia edilen çetenin 3’ü bayan 13 üyesi gözaltına alındı. Örgüt lideri Kamber A.’nın aradığı hayırseverlere ‘Hasta bir kızımız için 200 bin euro lazım, biz destek verdik ancak 20 bin liraya ihtiyacımız var” dediği ortaya çıktı. Çetenin basın yayın organlarından takip ettikleri okul yaptıran hayırseverlerin telefonlarına ilgili kurumlardan ‘Plaket yaptıracağız’ diye aldıkları belirlendi.

Bursa Valiliği, Bursa Emniyet Müdürlüğüne bir yazı göndererek bazı kişilerin Vali Şahabettin Harput’un adını kullanarak hayırsever vatandaşları dolandırdıklarını bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Çorum ve Ankara’da ikamet eden bir çetenin İstanbul, Bursa, Malatya ve Erzurum valilerinin adını kullanarak dolandırıcılık yaptığını belirledi. Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde Çorum ve Ankara’da eş zamanlı operasyon düzenledi. Çete lideri olduğu belirlenen Kamber A. (56) ve kardeşi Halit A. ile 12 kişi gözaltına alındı.

ÖNCE İSTİHBARAT SONRA TELEFON

Kamber A. ve kardeşi Hayit A.’nın yanısıra Arap G., Mehmet G., Sinan G., Semra Y., Nazife Ç., Filiz E., Serkan K., İhsan K., Bilal Ü., Ahmet Ş., Fuat K. ve Saadet Ü. “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüt kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçlarından adliyeye sevkedildi. Yapılan incelemede, Nazife Ç.’nin, basın yayın organlarında gördüğü okul yaptıran hayırsever işadamlarıyla ilgili bilgi topladığı belirtildi. Çetenin, belirlenen işadamlarının telefonlarının da İl Milli Eğitim ve Sağlık Müdürlükleri’nden ‘Plaket yaptıracağız’ diye aldıkları tespit edildi. Kamber ve Halit A.’nın Bursa, İstanbul, Erzurum ve Malatya Valileri adına aradıkları hayırseverlerden çeşitli bahanelerle para istedikleri ortaya çıktı. Emniyetteki ifadelerinde suçlamaları kabul eden zanlıların genellikle ‘Bir hastamız var, gerekeni yaptık, ama biraz açığımız kaldı’ diyerek piyasadan 160 bin liralık dolandırıcılık yaptıkları tespit edildi.

HAYIRSEVERLERDEN ALDIKLARI PARALARI GECE KULÜBÜNDE YEMİŞLER

Zanlıların hayırseverlerden aldıkları paraları gece kulüplerinde yedikleri öğrenildi. Şu ana kadar 20 kişinin müracaatını değerlendiren Bursa Emniyet Müdürlüğü, olayla ilgili mağdur sayısının artacağını söyledi. Zanlıların ikamet ettikleri Çorum’dan Bursa, İstanbul, Erzurum ve Malatya valileri adına dolandırıcılık yapmaları dikkat çekti.

BAZEN KAMBER, BAZEN KARDEŞİ HALİT VALİ OLMUŞ

Yapılan incelemede çete adına hayırseverleri ‘Valiyim’ diyerek Kamber A. ve zaman zaman da kardeşi Halit A.’nın aradığı belirlendi. Bazı hayırseverleri ise sözde özel kalem müdürüyle görüştüren çetenin yaptığı vurgunun mali boyutu soruşturmanın tamamlanmasıyla ortaya çıkacak.