Balyoz Davası Sakin Başladı

Şubat ayında verilen 163 tutuklama kararının ardından dün görülen Balyaz davası duruşması, dünkü duruşmanın aksine bugün sakin başladı. Dünkü duruşmada izleyiciler sanıkları uzun süre alkışlamış, bu durum mahkeme başkanının tepkisini çekmişti.

Şubat ayında verilen 163 tutuklama kararının ardından dün görülen Balyaz davası duruşması, dünkü duruşmanın aksine bugün sakin başladı. Dünkü duruşmada izleyiciler sanıkları uzun süre alkışlamış, bu durum mahkeme başkanının tepkisini çekmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen Balyoz davasının bugün görülen 15. duruşmasında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halal İbrahim Fırtına ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan‘ın da aralarında bulunduğu 159 tutuklu sanık ile 29 tutuksuz sanık hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Albay Cemal Temizöz ve emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, haklarında arama kararı bulunan sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ve Albay Murat Ataç ile 4 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Haklarında arama kararı bulunan ve dün yapılan oturum sonunda tutuklanmalarına karar verilen sanıklar Tuğgeneral Hakan Akkoç, Albay Mehmet Alper Şengezer, Albay Nedim Ulusan ile Yarbay Bahtiyar Ersay da diğer tutuklu sanıklar ile ilk kez duruşmaya katıldı.

Sanıkların ilk kez tutuklu olarak duruşmaya katıldıkları dünkü oturumda salona kapasitenin üzerinde seyirci alınmış, koridorlara ve yerlere daha izleyiciler oturmuştu. Dünkü oturum sırasında izleyicilerin sanıkları, destek vermek amacıyla sık sık uzun süre alkışlamaları üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken de sık sık uyarıda bulunmuştu. Duruşma sonunda ise, "Mahkeme heyetinin izleyici bölümünde bulunan kişileri dışarı çıkarıp duruşma yapma yetkisi var. Yarın görülecek oturumda aynı davranış içinde bulunursanız salonu boşaltmak zorunda kalacağımı şimdiden bildiriyorum." şeklinde uyarıda bulunmuştu.

Bugün görülen duruşmaya katılan izleyici sayısının dünkü oturuma katılan izleyici sayısından çok az olduğu görülürken, Mahkeme Başkanının tepkisini çekecek herhangi bir olay olmadı.

Kimlik yoklamasının ardından Başkan Diken, tutuklu sanık Çetin Doğan‘dan savunmasına devam etmesini istedi. Bu sırada Doğan‘ın avukatı Celal Güzel, "Müvekkil savunması sırasında yorulmaması için uzun okunacak metinleri eğer müsaade ederseniz meslektaşım avukat Hüseyin Ersöz okuyabilir." dedi. Talebe olumlu cevap veren Başkan Diken ,sanık Doğan‘a hitaben "Eğer yorulursanız bize işaret edin ara verelim." dedi. Doğan ise, "Yorulursam zaten ben söylerim." diyerek savunmasına başladı.