Ashton, Mısır‘da Temaslarda Bulundu

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nin Libya konusunda hareket geçmesini beklediklerini söyledi.

Mısır‘da temaslarda bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır Yüksek Askeri Konseyi Başkanı Muhammed Hüseyin Tantavi, Mısır Dışişleri Bakanı Nabil El Arabi, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Mısır Başbakanı Issam Şeref ve cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Muhammed El Baradey ile görüştü.

Amr Musa ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ashton, görüşmede Libya konusunu ele aldıklarını ve BM Güvenlik Konseyi‘nin, Libya‘ya uçuş yasağı getirilmesi konusunu şu sıralarda ele almakta olduğunu söyledi. Ashton, "Avrupa Birliği bütün seçenekleri planladığını açıkça beyan etmişti ancak bunun yasal zeminde yapılması için BM Güvenlik Konseyi‘nin harekete geçmesini bekliyoruz. Bir bakıma gözümüz Güvenlik Konseyi‘nde ancak Libya‘daki duruma baktığımızda bu şiddetin sona

erdirilmesini istiyoruz" dedi.

Arap Birliği ve AB arasındaki ilişkilerin son günlerde gelişmekte olduğunu ifade eden Amr Musa da Ashton ile görüşmesinde 3 ayrı konuyu ele aldıklarını söyledi. Musa, "Birincisi, Mısır‘da ve bölgede son dönemde yaşanan değişim ve bu değişimden sonra bölgenin alacağı yeni durumu değerlendirdik. İkinci konu Arap ülkeleri ve Avrupa Birliği arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerle ilgili bir konferans. Bu fikir henüz hazırlık aşamasında, kesinleşmiş değil. Üçüncü konu ise güvenlik konusu. Ortadoğu, Filistin

ve AB‘nin bölgede yakından ilgilenmiş olduğu konuları görüştük. Libya‘da yaşanan sıcak gelişmeleri ve Arap Birliği tarafından Güvenlik Konseyi‘ne sunulmuş olan Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusundaki çağrıyı ele aldık. Bugün bildiğiniz gibi BM Güvenlik Konseyi toplanıyor" dedi.

Kaynak: İHA