Kalp Pilleri Nefes Darlığını Da Azaltıyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, kalp pillerinin artık kalp yetersizliği tedavisinde de kullanıldığını belirterek, pillerin kalp yetersizliğine bağlı nefes darlığını da azalttığını belirtti. 

Prof. Dr. Adalet, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıklı bir kalbin erişkinlerde dakikada 60-80 arasında vurum yaptığını ifade ederek, kalp vurumunun bu değerlerin altında ve üstünde olmasının ise kalp ritm bozukluğu olarak adlandırıldığını kaydetti.

Kalp pillerinin, genellikle az vurum yapan kalbin normal hızda çalışmasını sağlamak için kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Adalet, açıklamada, şu bilgileri verdi:

‘‘Tıp teknolojisindeki gelişmelerden kalp pilleri de nasibini alıyor. Kalp pilleri artık kalp yetersizliği tedavisinde de kullanılıyor. Bu piller kalp yetersizliğine bağlı nefes darlığını da azaltıyor. Ayrıca kalp durunca (ventriküler fibrilasyona girince) elektro şok yaparak kalbi yeniden çalıştıran piller de (ICD) vardır. Bir süre önce de MR uyumlu kalp pilleri hastaların hizmetine sunuldu.

MR-uyumlu piller dünyada 2008 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. Bu cihazlar 2009 yılında da Türkiye‘ye geldi. Hem pil jeneratöründe, hem de cihaza ek olarak takılan tellerde elektromanyetik alandan etkilenecek materyal sayısı çok azaltıldı. Bu pil ile hastalar güvenle MR çektirebiliyor.‘‘

Prof. Dr. Adalet, MR uyumlu kalp pillerinin başka avantajları olduğunu da vurgulayarak, MR uyumlu pili olan hastaların, MR‘a girebileceğini ve uzaktan kumanda ile pillerin kontrolünün yapılabileceğini belirtti.

Türkiye‘de şu ana kadar sadece 13 kişiye MR uyumlu kalp pili takılabildiğini bildiren Prof. Dr. Adalet, şunları kaydetti:

‘‘Pil kalitesi son derece önemli. Pil ömrü daha uzun, bozulma ihtimali daha az oluyor. Ayrıca hizmet veren firmanın hizmet kalitesi de son derece önemli. Bu firmada çalışan teknik ekibin acil durumlarda Türkiye‘de her hastaya pil nerede takılırsa takılsın, 24 saat/365 gün ulaşmaları gerekli. MR uyumlu kalp pilleri son teknolojik ürünler.‘‘

-‘‘CEP TELEFONU KALP PİLİNDEN UZAK TUTULMALI‘‘-

Kaynak: AA