Dünya Liderleri İstanbul’Da

İstanbul, yine tarihi günlerinden birini yaşıyor.

İstanbul, yine tarihi günlerinden birini yaşıyor. İki gün boyunca gerçekleştirilecek Değişim Liderleri Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan İstanbul, aynı zamanda çok sayıda lider ve tanınmış devlet adamını da ağırlayacak. Zirveye katılacaklar arasında ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, BM Kalkınma Programı Başkanı Helen Clark, Fransa eski Başbakanı Lionel Jospin, Hollanda eski Başbakanı Wim Kok, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi‘nin Boşnak üyesi Bekir İzzetbegoviç ve Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi gibi isimler bulunuyor.

Türk Gelecek Vakfı Araştırmaları (TÜGAV) ve İstanbul Üniversitesi tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek zirve, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da açılış konuşmasıyla başlayacak. Ayrıca açılışta Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de birer konuşma yapacak.

Zirvede küresel ekonomiden dünya barışına, farklı inançlardan medya bağımsızlığına, uluslararası diplomasiden enerji ve çevre politikalarına kadar birçok konu değerlendirilecek. İki gün boyunca gerçekleştirilecek 20’ye yakın oturum ve iş konseylerinde uluslararası siyaset, ekonomi ve sosyal alanda yaşanan değişimler de ele alınacak.

Eş zamanlı olarak farklı oturumların gerçekleştirileceği zirvede ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı “Türkiye’nin Yeni Rolü ve Bölgesindeki Etkileri” adlı oturum düzenlenecek. Bu oturuma gazeteci-yazar Stephen Kinzer de katılacak.

Nobel Barış Ödülü Sahibi BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, yarın katılacağı oturumda uluslararası diplomasinin 5 kuralını anlatacak. Bir başka Nobel ödüllü isim olan ve iklim değişiklikleri ile çevrenin korunması alanında yaptığı çalışmalarla bilinen ABD 45. Başkan Yardımcısı Al Gore ise “21. Yüzyıl Çevre ve Ekonomi Stratejileri” adlı oturuma katılacak.

Zirvede dikkat çeken oturumlar arasında “Ortadoğu Barışı Mümkün mü?” başlığıyla gerçekleştirilecek ve Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın, İsrail’in Haaretz gazetesinde Ortadoğu uzman, gazeteci-yazar Zvi Bar’el, Wahington Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Wendy Chamberlain ve Cengiz Çandar’ın olduğu oturum bulunuyor. Ortadoğu’nun ele alınacağı bir diğer oturuma ise Oxford Üniversitesi Öğretim üyesi Tarık Ramazan, Al-Ahram gazetesi yazarı Eric Welberg ve Tunus Demokratşk Partisi Başkanı Ahmed Nejip Chebbi gibi isimler katılacak.

Zirvenin 15 Mart’taki kapanış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerçekleştirecek.