Bakan Günay, Tacettin Dergahı‘Nda Paltosunu Çıkararak Mehmet Akif‘İ Andı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tacettin Dergahı‘nda İstiklal Marşı’nın Meclis’te kabul edilişinin 90.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tacettin Dergahı‘nda İstiklal Marşı’nın Meclis’te kabul edilişinin 90. yıl dönümü etkinliğine katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy‘un o dönemde Meclis’e giderken sırtında paltosu dahi olmadığını söyledi. Paltosunu çıkararak konuşma yapan Bakan Günay, "Bedenimiz üşüse de kalbimizi ve ruhumuzu belki ısıtabiliriz." dedi.

İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 90. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle Tacettin Dergâhı’nda "İstiklal Marşı Anıtı"nın açılış töreni düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa Esen, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ve davetliler katıldı.

Törene Polis Akademisi bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okunarak, başlandı. İstiklal Marşı‘nın tamamı katılımcılar tarafından hep bir ağızdan, şiir şeklinde okundu.

Etkinlikte konuşan Bakan Günay, Akif’in hayatını da yazdığı bu destanın önemini bildiklerini söyledi. Ankara’nın o dönem soğuk kışında Akif’in Meclis’e sırtında paltosu olmadan gittiğini anlatan Günay, "Bende paltomu çıkararak, buraya çıktım. Çünkü bedenimiz üşüse de belki paltosu olmayanların acısını hissederek ve Akif’in o gün yaşadığı şartları hissederek, bedenimiz üşüse de kalbimiz ve ruhumuzu belki ısıtabiliriz." diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı para ödülünü almamak şartıyla yazdığını aktaran Günay, o dönem verilen paranın belki de bir ev veya çiftlik alabileceğini ancak Akif’in bunu kabul etmediğini vurguladı. Günay, Akif’in bir ahlak adamı olduğunu ifade etti.

BAKAN GÜNAY ÇOCUKLARIN ÜŞÜMEMESİ İÇİN PROGRAMI HIZLANDIRDI

Yapılan konuşmaların ardından Bakanlık Güzel Sanatlar Müdürlüğü tarafından yapılan, ‘İstiklal Marşı Anıtı‘nın açılışı yapıldı. Törene katılan ve uzun süre ayakta bekleyen çocuklar ise soğuk havada zor anlar yaşadı. Soğuk havada titreyen çocukların üşümemek için ayaklarını yere vurduğu görüldü. Bakan Günay, sunucuya sıradaki programı sordu. Anıtın açılışına geçileceği yanıtını alan Bakan Günay, "Çocuklar soğuktan dondu" diyerek, açılışa geçilmesini istedi. Bir yetkili Bakan Günay’a, "30 yıldır programın ardından Kur’an okunurdu" dedi. Bakan Günay ise, "Bugün İstiklal marşının kabulü, onu başka bir gün yaparsınız." karşılığını verdi.

Öte yandan törende Türkiye Yazarlar Birliği’nin afişinin bulunduğu kürsüyü gören Bakan Günay, yazının kaldırılıp, yerine Türk Bayrağı asılmasını istedi. Harekete geçen görevliler Türk Bayrağı bularak, bayrağı afişin üzerine astı. Bu esnada programı düzenleyenlerden bir yetkili, “Bu ne? Bunu nereden getirdiniz” şeklinde tepki gösterdi. Bakan Günay ise bulunduğu yerden, "Türk Bayrağı, Türk Bayrağı" şeklinde karşılık verdi. Bayrağın ucunun yere değmesi üzerine, Bakan Günay bu kez de bayrağın düzeltilmesini istedi. Yine harekete geçen bir görevli Türk Bayrağı’nın yere değen kısmını topladı.