Bahar yaklaşırken bu hastalıklara dikkat

Meteoroloji havaların ısınacağı müjdesini verdi ama bahar havası yaklaşırken birbirinden ilginç virüslerin kurbanı olmayın!

Bahar yaklaşırken bu hastalıklara dikkat
Meteorolojiden havaların ısınacağı müjdesi geldi. Bahar havası haberleri içimizi şimdiden ısıtmaya başladı. İstanbul'da da birkaç gündür soğuk giden havalar yerini tatlı bir atmosfere bıraktı. Hatta vatandaşlar dışarılarda yürüyüşlerine başladı bile. Her şey bu kadar olumlu giderken sağlığa da dikkat çekmek gerekiyor. Bahar havası yaklaşırken birbirinden ilginç virüslerin kurbanı olmayın!

Hanta virüsü, Kırım Kongo virüsü, Batı Nil virüsü, Toscana virüsü… İşte Türkiye’de görülen viral enfeksiyonlar… Hepsi de varlıkları ile korkutuyorlar...

Klimik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Taner Yıldırmak, Kırım Kongo ve Hanta virüs enfeksiyonlarının tedavilerindeki güçlük ve ölümcül sonuçlar doğurması bakımından öne çıktığını belirtti.

Bu hastalıkların dikkâtli inceleme yapılmazsa farklı hastalıklarla karışabileceğine değinen Dr. Yıldırmak, "Kesin laboratuar tanılarını koymak da çabuk ve kolay değil" şeklinde konuştu.

Özellikle ciddi seyreden hastalar için erken tanı ve destek tedavisi önemlidir. İnsana bulaşta aracılar (vektörler) rol almaktadır(sivrisinek, tatarcık, kene, fare). Hastalığı bulaştıran aracılardan korunmak bu hastalıklara yakalanmamak için en etkili yoldur.

Dr.Taner Yıldırmak, bu virüslerin Türkiye’de bulunmalarının yanında, yaşam alanı bulduğu diğer ülkelere yapılan seyahatlerde de kişilere enfeksiyon bulaşabileceğini ifade etti.

"Hastalıktan korunmak için insanlarda etkili bir aşıları veya kesin tedavilerini sağlayacak bir ilaç yoktur" diyen Dr. Yıldırmak şöyle devam etti: "Viral enfeksiyonlar oturumunda bu virusların yol açtığı hastalıkların ülkemiz açısından durumu deneyim ve birikim sahibi seçkin konuşmacılar tarafından ele alınarak en son gelişmeler meslektaşlarımızla tartışılacaktır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanları bu hastalıkların teşhisi, bildirimi, tedavisi ve önlenmesinde ciddi sorumluluklar yüklenmişlerdir."

Peki hangi viral enfeksiyonlar var? Bunlar nerelerde görülüyor? İşte bu soruların yanıtı...

İşte viral enfeksiyonlar ve Türkiye’de görüldükleri bölgeler: