Adana‘da Korbaşıları Anma Paneli

Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Adana‘da “Korbaşıları Anma Programı ve paneli” düzenlendi.

Ceyhan Belediyesi’nin katkılarıyla Seyhan Kültür Merkezi’nde yapılan çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte açılış konuşmasını Türkistanlılar Derneği Başkanı İlker Medeni yaptı.

Başkan Medeni, Korbaşı Şir Muhammed Bek’in vatanını ve milletini seven, ileri görüşlü, kararlı, cesur, atılgan, adaletli sevilen biri olduğunu ifade ederek “1952 yılında Adana’ya yerleşen Şir Muhammed Bek, 10 Mart 1970 yılında vefat etmiştir. Devlet töreni ile defni gerçekleştirilmiştir. Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından her yıl 10 Mart, ‘Korbaşıları Anma Günü‘ olarak kabul edilmiştir” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Dr. Nurettin Hatunoğlu ise “Sovyet inkılabından sonra, Türkistan’da Sovyet iktidarı pratik olarak, Rus sömürgecilerinin elindeydi. Bunlar silahlı yağmacılık siyaseti uyguluyorlardı. Kokand Milli Hükümeti’nin Sovyetler tarafından yok edilişi, Türkistan halkı tarafından yeniden hissedildi ve buna karşı korunma mahiyetinde Korbaşılar Hareketi başladı “dedi. Korbaşı Şir Muhammed Bek’in Ruslara karşı gösterilen mücadelede halk arasında ‘’ Şirmet ’’ Sovyet edebiyatında ise ‘’ Kör Şirmet ‘’ olarak bilindiğini ifade eden Hatunoğlu, “Korbaşı Bek, mahiyetiyle birlikte 1917 yılında Ruslara saldırıp büyük zayiat verdirmiş, önemli ölçüde mühimmat ve silah ele geçirmiştir” dedi.

Davetlilere samsa, boğsak, petiz ikram edildiği gecede, konuklar panel öncesi geçmişten günümüze Türkistan sergisini de gezdiler.

Geceye; Adana İl Genel Mecis Başkanı Abdullah Torun, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zembilci, Ceyhan Belediye Başkan Vekili Fuat Toygar, Hatay Ovakent Belediye Başkanı Abulşükür Mert, ASKON Adana Şube Başkanı Reçep Çalışkan, Dernek Masası İl Müdürü Recep Kurtoğlu, Eğitim Sen İl Başkanı Kamil Köse, Kardeş Kültür Dernekleri Topluğu Başkanı Fehmi Arazlı, Kırım Türkleri Yarımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Taymaz, Ceyhan Balkan Türkerleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mükremin Duygun, Ceyhan Belediyesi Kültür Müdürü Mehmet Ali Arslan, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: İHA