‘17. Akdeniz Oyunları‘na Doğru

Mersin‘in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, ‘Akdeniz Oyunları‘nın kent açısından önemli bir fırsat olduğunu ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

2013 yılında 17.‘si gerçekleştirilecek olan; ‘Akdeniz Oyunları‘ ile ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tuna, oyunların kent açısından oldukça önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Oyunlara ev sahipliği yapmanın ‘tarihi bir geçmişi‘ olduğuna dikkat çeken Tuna, bu sürecin de yaklaşık 7 yıl önce başlatıldığını ve dönemin Valisi Hüseyin Aksoy‘un da ortaya konulan çalışmalara büyük desteği olduğunu hatırlattı. Ancak her şeye rağmen oyunların 2007 yılında yapılan oylamayla birlikte Yunanistan‘ın Volos kentine verildiğini dile getiren Tuna, ancak Yunanistan‘ın ekonomik kriz nedeniyle yükümlülüklerini yerine getirmemesine bağlı olarak organizasyonun bu ülkeden alındığını ve sonrasında da yapılan oylamayla birlikte Mersin‘e verildiğini anlattı.

“OYUNLARLA BİRLİKTE MERSİN MAKUZ TALİHİNİ DE YENECEKTİR”

‘Akdeniz Oyunları‘nın Mersin‘e verildiği günün aynı zamanda da kentin makuz talihini de yendiği gün olduğunu savunan Tuna, kente yapılacak olan yatırımlarla birlikte Mersin‘in kabul değiştireceği gibi mevcut potansiyelini işler kılıp, önemli bir ivme kazanacağını dile getirdi. Mersin‘in yoğun göç alan bir kent olduğunu ve göçle gelen nüfusun da mutlaka kente entegre edilmesi gerektiğini vurgulayan Tuna, “İnsanları ötekileştirerek, onlara bu güzel kentte daha iyi bir yaşam standardı sunamazsınız. Göçle gelen insanları mutlaka ama mutlaka kente entegre etmek zorundasınız. İnsanları bir araya getiren şeyse; kültürel ve sosyal etkinliklerle birlikte spor organizasyonlarıdır. İşte ‘17. Akdeniz Oyunları‘ bu nedenle önemlidir. Oyunlarla insanlar kültürel ve sosyal etkinliklerin yanında sportif faaliyetler kapsamında da bir araya gelecek” dedi.

“OYUNLAR SADECE BİR ALANDA DEĞİL TÜM İLÇELERDE YAPILMALI”

Hamit Tuna, ‘Akdeniz Oyunları‘nın, Mersin‘in ulusal ve uluslararası alanda da tanıtımını sağlayacağını gibi tüm güzellikleri içinde barından Mersin‘in, bir ‘terör kenti‘ olarak anılmasının önüne geçeceğini gibi güven ve huzurun da yeniden inşa edilerek, güzelliklerin de ortaya konulacağını söyledi. Oyunlarla birlikte kente 200 milyon Euro‘luk bir yatırım yapılacağına dikkat çeken Tuna, organizasyona bağlı olarak yapılacak müsabakaların da sadece bir alanda gerçekleştirilmesi yerine tüm ilçelere dağıtılmasının daha uygun olacağını savundu. Sporcunun seyirciyle buluşturulmasının bir zorunluluk olarak öne çıktığının altını çizen Tuna, “Bunu yaptığınızda işin kalitesi ve zevki de artar. Sporcular da seyirci desteğiyle birlikte daha büyük başarılara imza atar. İddia ediyorum ki, Akdeniz Oyunları kapsamında en fazla seyirciye Toroslar‘da ulaşılacaktır. Çünkü spora yatkın bir halkımız var. Halkın bu ilgisini canlı tutup, buna bir dinamizm kazandırabilmek için de en fazla sportif etkinlik düzenleyen belediye konumundayız” diye konuştu.

“YÜZME HAVUZLARI VE SPOR SALONU İÇİN GEREKLİ ALANLAR HAZIR”

‘Akdeniz Oyunları‘ ile birlikte kente yapılacak olan yatırımlar arasında yer alan ve 7 bin kişi kapasiteye sahip spor salonu için Toroslar‘da 30 dönümlük bir alan hazırladıkları bilgisini de veren Tuna, söz konusu alanın her türlü plan ve altyapısının da hazır olduğunu vurguladı. Bunun yanında 2 adet olimpik ölçülerde yüzme havuzunun yine Toroslar‘a kazandırılabilmesi adına da gerekli arsa tahsisi için hazır olduklarını dile getiren Tuna, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Biz daha da fazlasına hazırız. Futbol sahalarımız, uluslararası standartlarda. Belki seyirci konusunda bir takım eksikliklerimiz olabilir ama bunlar da yapılacak montajlarla aşılabilir. Toroslar olarak hazır olduğumuzu kentte bir dizi incelemelerde bulunan komite üyeleri de dile getirdi zaten.”

“MERSİN‘İN OYUNLARI YAPABİLMESİ İÇİN ELİNİ GÜÇLENDİRDİK”

Uluslararası Akdeniz Oyunları Komisyon Başkanı Amar Addadi‘nin dile getirmiş olduğu; “Mersin, Akdeniz Oyunları‘na hazır” ifadesini hatırlatan Hamit Tuna, bu sözü Addadi‘ye söyleteninse Toroslar‘daki mevcut spor tesisleri olduğunu iddia etti. İlçe halkının spor yapmasına imkan sağlayacak tesisleri kente kazandırırken, aynı zamanda da 2013‘ü de hedefleyerek tüm bu yatırımları gerçekleştirdiklerini ifade eden Tuna, bu noktada da Mersin‘in oyunlara ev sahipliği yapabilmesi adına elini güçlendirdiklerini ve bugün de sonuca ulaşabilmenin haklı mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

“MERSİN SPORDA ANTALYA‘YA ALTERNATİF OLACAKTIR”

‘Akdeniz Oyunları‘ ile birlikte Mersin‘e kazandırılacak spor tesislerin, aynı zamanda da kenti Antalya‘ya da bir alternatif olarak öne çıkartacağını kaydeden Tuna, “Antalya‘ya yılda yaklaşık 4 bin takım gelerek, burada kamp yaparak çeşitli spor organizasyonlarına katılıyor. Ne yazık ki, Mersin olarak bu pastadan pay alamıyoruz. ‘Akdeniz Oyunları‘ ile birlikte kente yapılacak spor tesisleri ve yakalanacak havayla birlikte artık Mersin de, Antalya gibi önemli bir potansiyele kavuşacak. Takımları kentte ağırlayacağımız gibi Türkiye ve Avrupa şampiyonalarına da ev sahipliği yapabiliriz. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi büyük takımların kente gelmesi Mersin‘e çok ciddi bir ivme kazandırır. Bu durum hem kent ekonomisine, hem de bölge insanına önemli katkılar sunar. İşte tam da bu noktada herkes elini taşın altına koyarak sorumluluk üstlenmeli ve Mersin‘i hak ettiği yere taşıyabilmenin mücadelesini vermelidir” dedi.

Kaynak: İHA