Plajda 300 ceset bulundu

Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra, Sendai plajında 200-300 civarında ceset bulunduğu bildirildi.

Plajda 300 ceset bulundu
Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem ve depremin yol açtığı dev dalgalarda can kaybı sayısının en az 400 olduğu, yüzlerce kişinin de kaybolduğu bildirildi.

6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA OLDU

Polis, yalnızca ülkenin kuzey ve doğusunda 88 kişinin öldüğünü açıkladı. Polis, Miyagi bölgesindeki Sendai plajında da 200 ila 300 ceset bulunduğunu, ülke genelinde 349 kişinin kaybolduğunu belirtti.

NHK devlet televizyonu, ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini duyurdu.

Depremin merkez üssünün Honşu adasının Sendai bölgesinin 130 kilometre doğusu, başkent Tokyo'nun ise 380 kilometre kuzeydoğusu olduğu bildirilmişti.

Deprem, sabah TSİ 07.46'da Japonya'nın kuzeyinde denizin 35 kilometre altında meydana geldi. 8.9 gibi devasa büyüklükteki bu deprem, merkez üsse 373 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'da bile hissedildi.

Depremin ardından tsunami oluştu. Japon televizyonlarından yayınlanan görüntülerde, kuzeydeki yerleşim yerlerine ilerleyen deniz sularının önüne çıkanları alıp götürdüğü görüldü. Tsunamiyle oluşan dalgaların yer yer 10 metreyi geçtiği belirtildi.

Özellikle kuzeydeki bu bölgelerde can kaybının artmasından korkuluyor. Japon Ulusal Polis Kurumu yaptığı açıklamada, en az 60 kişinin hayatını kaybettiğini, 56 kişinin de kayıp olduğunu bildirdi. Yaralı sayısı ise 244 olarak verildi.

Kyodo haber ajansı, Japonya'nın kuzeydoğusunda yer alan Miyagi kentinde içinde 100 kişinin bulunduğu hareket halindeki bir geminin tsunamiyle kıyıya atıldığını bildirdi. Gemidekin akıbeti hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.

Uzmanlar, meydana gelen depremin şiddetinin 1999 Marmara Depremi'nden yaklaşık 50 katı olduğunu ifade ediyor. Depremin ardından büyüklüğü 6'nın üzerinde çok sayıda artçı şok meydana geldi. Bu depremin artçı şokların en büyüğü 7.2 olarak ölçüldü.

BM YARDIMA HAZIR KITA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM‘nin Japon halkının arkasında olduğunu belirterek ‘‘Bu zor zamanda Japonya‘ya yardım için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız‘‘ dedi.

Genel Sekreter Ban, Japonya‘yı vuran 8.9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunamiyle ilgili BM‘de gazetecilere açıklama yaptı. Tüm dünyanın Japonya‘dan gelen haberden ve görüntülerden dolayı ‘‘şok geçirdiğini ve büyük üzüntü içinde olduğunu‘‘ belirten Ban, BM adına Japon halkına ve hükümetine Japonya‘da hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Japonya‘nın dünyada herkesin yardımına koşan cömert ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Ban, uluslararası toplumun destek ve dayanışmasıyla Japon halkı ve hükümetinin bu zor zamanı en kısa sürede atlatmasını umduğunu belirtti.

Açıklamasının bir kısmını Japonca yapan Ban, Japon halkına seslenerek, ‘‘Size en iyi dileklerimi sunuyorum, bu korkunç trajedinin üstesinden geleceğinize inanıyorum‘‘ dedi.

Ban, BM‘nin özel olarak Japonya‘ya nasıl yardım yapacağının sorulması üzerine ise, BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi yetkilileriyle temasta olduğunu ve en kısa zamanda tüm insani yardım ekiplerini seferber edeceklerini söyledi.


ENERJİ TESİSLERİNDE HASAR

Japonya'da meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan tsunami, tarım alanlarının yanı sıra nükleer santralleri ve petrol tesislerini de etkiledi.

Önlem olarak 5 nükleer tesisin faaliyetleri durduruldu. Japonya'nın elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü nükleer enerjiden sağlamasından dolayı şu anda 4 milyon kişiye elektrik verilemiyor.

Bir nükleer tesiste türbinlerden birinde yangın çıkınca olağanüstü hal ilan edildi. Ancak daha sonra tesisten sızıntı olmadığı yönündeki açıklama kaygıları giderdi.

Bazı petrol tesislerinde de yangın çıkarken, ulaşım şebekesinin ise ağır hasar aldığı bildiriliyor. Çok sayıda köprü ve yolun yanı sıra raylı sistem de zarar gördü.

Japonya'da toplam zararın milyarlarca dolara ulaşmasından korkuluyor. 1995 yılındaki 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kobe depreminin Japonya'ya maliyeti 100 milyar dolar civarında olmuştu.

DIŞİŞLERİNDEN "JAPONYA" DUYURUSU


Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamiden sonra, bu ülkede yakınları bulunanların, Dışişleri Bakanlığı Çağrı Merkezinden bilgi alabileceği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, yakınlarına ulaşmakta güçlük çeken vatandaşların Çağrı Merkezinin (0312) 292 29 29 numaralı telefonunu 24 saat arayabileceği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığının duyurusu şöyle:

Japonya'da meydana gelen deprem dolayısıyla bu ülkede yaşayan yakınlarına ulaşmakta güçlük çeken vatandaşlarımızın 24 saat hizmet veren Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezinin 0312-292 29 29 numaralı telefonunu arayarak yakınlarının bilgilerini kayıt ettirmeleri mümkündür. Japonya'daki mevcut koşullar ışığında imkanlar dahilinde Tokyo Büyükelçiliğimiz kanalıyla akıbetleri tespit edilen vatandaşlarımız hakkında yakınlarına Bakanlığımızca bilgi verilecektir."

JAPON HÜKÜMETİ ALARMDA

Japonya Başbakanı Naoto Kan, halka itidal çağrısı yaptı. Kan, depremin ardından bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırırken, bir dizi önlem açıkladı.

Deprem zarar gören yerlere deniz kuvvetlerinden gemiler gönderilirken, kurtarma ekipleri de harekete geçti.

Kan düzenlediği basın toplantısında,Depremden kaynaklanan zararı minimize etmek için hükümetimiz elinden gelen tüm çabayı gösterecektir" dedi.

Kan ayrıca, ortaya çıkan bu olağanüstü durumla mücadelede tüm siyasi partilere ve özel sektöre hükümetle birlikte hareket etmeleri çağrısı yaptı. Bu çağrı, taraflardan olumlu yanıt buldu.

DÜNYADAN JAPONYA'YA DESTEK

Dünya devletleri de Japonya'ya yardım için harekete geçti. ABD Başkanı Barack Obama, Japon halkına başsağlığı dilerken, yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Obama yaptığı açıklamada, "(Eşim) Michelle (Obama) ile birlikte başta depremde ve tsunamide hayatını kaybedenler olmak üzere Japon halkına, başsağlığı diliyoruz... ABD bu büyük felaket döneminde Japon halkına yardım etmek için hazırdır. İki ülke arasındaki dostluk ve ittifak sarsılamaz nitelikte ve bu trajedinin üstesinden gelirken Japon halkının yanında durma kararlılığımız bu durumu güçlendirmektedir" dedi.

Avrupa Birliği, Japonya için "tüm uygun desteği harekete geçireceğini" açıkladı. Libya konulu düzenlenen AB toplantısının ardından yapılan açıklamada, deprem ve tsunami haberinin "büyük bir kaygıyla" karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, "[Felaketten] etkilenen devletlere ve halklarına başsağlığı diliyor ve desteğimizi bildiriyoruz. Ulusal tepkilerin yanı sıra, Yüksek Temsilciliğimizden ve Komisyon'dan tüm uygun yardımın harekete geçirilmesini istedik" denildi.

DAVUTOĞLU: TÜRKLERİN DURUMU İYİ

Japonya'daki depremin ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgedeki Türklerle ilgili olumsuz bir haberin olmadığını söyledi.

Davutoğlu, kendilerine ulaşan bilgilere göre, Japonya'daki depremde Tokyo Büyükelçiliğinde hasar meydana gelmediğini, ülkedeki Türk vatandaşları arasında da can kaybı ya da yaralanma olmadığını bildirdi.

ÜST ÜSTE DEPREM" class="haberdetaykategori">DEPREMLER


Bu sabah tüm dünyayı dehşete düşüren depremden önce Pasifik bölgesinde üst üste sarsıntılar kaydedildi. Bugünkü  son 140 yılın en büyüğü olarak gösteriliyor.

8.9'luk depremden önce Japonya iki günde 35 kez sallandı.

Honshu açıklarında dün 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yine Honshu açıklarında önceki gün 7.2 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmiş ve hatta bu sarsıntı, Japonların deprem karşısındaki gösterdiği sükunetle haber olmuştu.

Dünyada bugüne kadar kaydedilen en büyük deprem Şili'de 22 Mayıs 1960 tarihinde meydana geldi. Depremin büyüklüğü 9.5 olarak ölçülmüştü.

DEPREM" class="haberdetaykategori">DEPREM EKONOMİYİ DE VURDU


Japonya'daki deprem nedeniyle otomobil ve elektronik fabrikaları ile petrol rafinerilerinde üretim durduruldu. Deprem sonucu ayrıca, başkent Tokyo'daki Narita havaalanı dahil birkaç havaalanı ile ülkedeki bütün limanlar kapatıldı ve demiryolu ulaşımı durduruldu.

Depremin açtığı tsunaminin etkilediği Miyagi bölgesi ve civarındaki yerler, birçok kimyasal ve elektronik fabrikalar dahil önemli imalat ve sanayi bölgelerine ev sahipliği yapıyor.

Japon otomotiv devlerinden Toyota depremin etkilediği bölgedeki iki montaj fabrikası ve bir yedek parça fabrikasında, Nissan da dört fabrikada faaliyetlerini durdurdu. Honda'nın Sayama, Tochigi ve Hamamatsu fabrikalarında da üretim yapılmıyor.

Asahi Kasei şirketinin Miyagi'deki fabrikası, elektrik kesintisi nedeniyle üretimine ara verdi. Cosmo Oil şirketinin Chiba bölgesinde bir petrol rafinerisinde yangın çıktı. Fuji Heavy Industries şirketinin, bazıları otomobil parçaları üretiminde faaliyet gösteren 10 fabrikasından 8'inde üretim durduruldu. Şirketin ayrıca, bir uçak fabrikası ile Tochigi bölgesinde elektrik enerjisi üretim tesisinde de faaliyetlere ara verildi.

Fujitsu şirketinin bazı tesisleri depremde zarar gördü. Sentetik kauçuk üreticisi JSR şirketinin Ibaraki bölgesindeki Kashima fabrikasında, Mitsui Mining ve Smelting şirketinin Aomori bölgesinde çinko tesisi Hachinohe'de, Nippon Paper Group'un Miyagi ve Fukushima bölgelerindeki fabrikalarda üretim durduruldu. Bira üreticisi Sapporo Breweries'in Sendai fabrikasında hafif hasar meydana gelirken, Sendai ve Chiba fabrikalarında elektrik kesintisi nedeniyle üretim yapılamıyor.

Elektronik devi Sony, Fukushima bölgesindeki iki ve Miyagi bölgesindeki dört fabrikada üretimini durdurdu. Şirketin Miyagi'deki kimyasal üretim fabrikasının zeminini sular basarken, bin kadar çalışanın fabrikanın ikinci katında mahsur kaldığı bildirildi.

Sumitomo Metal Industries şirketi, Ibaraki bölgesinde bulunan Kashima fabrikasında faaliyetlerini durdurdu.

Tokyo Electric Power şirketinin işlettiği Fukushima Daiichi bölgesindeki üç nükleer reaktör, otomatik olarak devre dışı kalırken, herhangi bir radyoaktif sızıntı olmadığı kaydedildi.

Tokyo Gas şirketi de 35 binden fazla haneye doğalgaz sevkıyatını kesti ve ülkenin doğusundaki Kanto bölgesinde faaliyetlerini durdurdu.

-SİGORTA ŞİRKETLERİ VE AVRUPA BORSALARI-


Bu arada, yol açacağı zarar nedeniyle dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinin hisseleri yüzde 2 ila yüzde 6,5 oranında değer kaybetti.

Sigorta sektöründe önde gelen küresel oyunculardan Swiss Re'nin hisseleri yüzde 5,8, Munich Re'nin yüzde 5,4 ve Hannover Re'nin yüzde 4,7 düştü. Fransız sigorta şirketi Scor'un hisseleri yüzde 6,5, Aviva, Allianz ve Axa sigorta şirketlerinin yüzde 2,5'ar ve İngiliz Prudential'ın da yüzde 2 geriledi.

Swiss Re'nin sözcüsü Tom Armitage, ''Şu anda herhangi bir şey söyleyecek durumda değiliz. Durum halen belirsiz'' dedi. Armitage, Japonya'nın, şirketin 10 önemli piyasasından biri olduğunu ifade etti.

Dünyanın en büyük sigorta şirketi Munich Re ve Swiss Re, şubat ayında Yeni Zelanda'daki deprem ve Avustralya'daki sel felaketinin doğal felaket talepleri için ayrılan yıllık bütçelerini zaten tükettiğini açıkladılar.

Munich Re'nin Yönetim Kurulu üyesi Torsten Jeworrek deprem olmadan önce dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Japonya'daki deprem riski Munich Re için önemli'' demişti.

Deprem ayrıca, Asya borsalarından sonra Avrupa borsalarını da olumsuz etkiledi.

Avrupa'da işlemlerin sürdüğü Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,23, Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi de yüzde 0,95, Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde 0,61, Madrid Borsası'nda IBEX Endeksi yüzde 0,23, Milano Borsası'nda FTSE MIB Endeksi yüzde 0,82 ve Amsterdam Borsası'nda AEX Endeksi yüzde 0,76 oranında kayıp verdi.

-KOBE DEPREM" class="haberdetaykategori">DEPREMİ 100 MİLYAR DOLAR ZARARA YOL AÇMIŞTI-


Piyasa uzmanları, depremin ve tsunaminin şu anda tam olarak ne kadar zarara yol açtığının bilinemeyeceğini, ancak 1995 yılında Japonya'daki Kobe depreminden sonra olanlar akla getirildiğinde hükümetin kesinlikle acil bir bütçe çalışması yapacağını söylediler.

Tüketimin düşmesini ve bunun gayri safi yurtiçi hasılada geçici düşüşe yol açacağını düşündüklerini vurgulayan uzmanlar, hükümetin daha fazla tahvil satması gerektiğini, Japonya Merkez Bankasının muhtemelen piyasa operasyonlarını genişleterek, likidite sağlamaya odaklanacağını ifade ettiler.

Ubyrisk danışmanlık şirketinin verilerine göre, Japonya'da 1995 yılında Kobe'de meydana gelen deprem 100 milyar dolar zarara yol açmıştı. Depremin sigorta şirketlerine maliyeti 3 milyar dolardı.

-PETROL FİYATI-


Öte yandan, deprem nedeniyle ABD ham petrolünün varil fiyatı bu ay ilk kez 100 doların altına geriledi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi 2,82 dolar azalışla 99,88 dolara düştü. ABD ham petrolünün varil fiyatı bir ara 99.01 dolara kadar indi.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı nisan ayı teslimi de 2,62 dolar değer kaybıyla 112.81 dolara düştü. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 24 Şubat'ta 119.79 dolarla 2,5 yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

Petrol fiyatlarının gerilemesinde, ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük petrol tüketicisi Japonya'daki depremin onlarca fabrikada üretimin durmasına yol açması etkili oldu.


Kaynak: AA