Yapı Denetimi Ve Uygulamaları Semineri

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Yapı Denetim Kanunu ve konuyla ilgili yürürlükte olan yönetmelikte birtakım değişiklikler yaptıklarını bildirdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yapı Kulübü tarafından, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, AKÜ, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliği‘nin katkılarıyla AKÜ Atatürk Kültür Merkezi‘nde ‘Yapı Denetimi ve Uygulamaları Semineri‘ verildi. Seminer‘e davet edilen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, yaptığı konuşmada 2001 yılı depreminden sonra Türkiye‘de imar ve proje dışı mevzuatlara aykırılık taleplerinin azıldığını bildirdi. Bu dönemden sonra belediyelerin denetimlerinin arttığını bildiren Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, vatandaş ve denetleme yetkisini elinde bulunduran idarelerde iyi bir niyet oluştuğunu ifade ederek, "Fakat mevzuat yönünden şöyle bir bakış açısının ortaya çıktığını görüyoruz. Bu vatandaş açısından da yapı sahibi açısından bir külfet gibi ortaya çıktı. Aslında bedelini canı pahasına ödeyeceğiniz bir sorunu giderme açısından ortaya çıkarılan bu denetim sistemi, vatandaş açısından bir külfet gibi algılanmaya başlandı. 10 yıllık süreç içerisinde yapılan yapı denetim uygulamalarının ücretleri ve hesaplarının ödenmesi konusunda kaçıldığını üzülerek gözlemliyoruz" dedi.

10 yıllık yapılan çalışmaların getirdiği birikimle hem Yapı Denetim Kanunu‘nda hem de bu konuyla ilgili yürürlükte olan yönetmelikte birtakım değişiklikler hazırladıklarını aktaran Demirtaş, değişiklik maddelerinin şu anda Meclis‘te gündeme alındığını belirtti. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu değişiklikleri en kısa zamanda uygulamayı hedefliyoruz. Değişikliklerle ödeme konularına belli bir standart getirdik. Yapı denetimle ilgili hizmet bedelinin Bakanlık talimatıyla Valilik nezdinde açılacak bir hesaba ödenmesiyle ilgili bir madde koyduk. Dolayısıyla belediyelerin de bu paraları alıp ödememe ya da başka yerlerde harcama sıkıntısını gidermek adına parayı güvenceye aldık."

AKÜ Yapı Kulübü tarafından düzenlenen seminerde konuşma yapan Demirtaş‘a Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Niyazi Ergut tarafından plaket verildi. Seminere, Demirtaş‘ın yanı sıra Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ergut, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektör Yardımcısı Belkıs Özkara, Belediye Başkan Yardımcıları, Bayındırlık ve İskan Müdürü, daire müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kaynak: İHA