Kadın Çiftçiler Bilgileriyle Yarıştı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, 2004 yılından bu yana düzenlenen; ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor‘ adlı bilgi ve proje yarışmasının Mersin ayağı tamamlandı. 12 ilçeden toplam 12 kadın çiftçinin katıldığı yarışmada mutlu sonaysa Silifke‘den Sabiha Uysal ulaştı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonu‘nda gerçekleştirilen yarışmaya yoğun ilgi gösterildi. Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, İl Tarım Müdürü Mehmet Kara da katılımcılar arasında yer aldı. Yarışma öncesinde konuşan Vali Güzeloğlu, kadınların gücünün ortaya konulması ve onların tarımsal üretim noktasındaki katkısının yeniden anlaşılabilmesi adına yarışmanın önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı. Mersin‘in tarımsal üretim noktasında Türkiye‘nin önemli bir ‘üretim merkezi‘ olduğuna dikkat çekerek, Mersin, Türkiye‘nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 5‘ini tek başına karşıladığını hatırlattı.

Türkiye‘deki toplam narenciye üretiminin yüzde 40‘ı, limon üretimininse yüzde 75‘ini Mersin‘de gerçekleştirildiğine işaret eden Güzeloğlu, bunun daha da ileri bir noktaya taşınması ve güçlendirilmesinin yanında üreticilerin, üretmiş olduğu üründen daha fazla kar elde etmesinin de öncelikli hedefleri arasında yer aldığını anlattı. Güzeloğlu, söz konusu hedefe ulaşılabilmesi adına göstermiş oldukları çaba ve gayretlerin bir sonucu olarak, Japonya‘ya 40 yıl aradan sonra ilk defa greyfurt ihracatı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Vali Güzeloğlu, “Çiftçinin emeğiyle ortaya koyduğu üründen yüksek gelir elde etmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bunun en somut göstergesiyse; Türkiye‘de ilk defa Mersin‘de kurulacak olan; ‘Tarım-Gıda Teknoparkı‘dır. Burada tarımda teknolojiyi kullanarak verimi arttırmak için her türlü yeniliği sektörle buluşturacağız. Yapılan çalışmalarla birlikte ‘Tarım-Gıda Teknoparkı‘nı 2011 yılı içerisinde hayata geçireceğiz” dedi. İlçe tarım müdürlüklerinin her zaman üreticinin yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğinin altını çizen Güzeloğlu, kadınların her alanda olduğu gibi tarım alanında da başarılı olacağına inandığını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. 12 ilçeden 12 yarışmacının katıldığı finalde yarışmacılara; tarım makinelerinden, tarım ürünlerinin özelliklerine kadar birçok dalda toplam 15 soru yöneltildi. Toplamda 11 soruya da doğru yanıt vererek 110 puan toplayan Silifke, Bozyazı ve Erdemli ilçeleri birinci olan ilçeyi belirleyebilmek için ‘altın soru‘ uygulamasına geçildi. Yöneltilen sorunun ardından ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor‘ adlı bilgi ve proje yarışmasının Mersin finalinde Silifke‘den Sabiha Uysal birinciliği elde ederken, Erdemli‘den Fatma Tunç ikinci, Bozyazı‘dan Selime Poyraz da üçüncü oldu.

Kaynak: İHA