Hastalara ilaç gibi albüm!

Düşünen Şarkılar albümünde, şizofreni hastalarının sözlerini yazdığı şarkıları, sanatçılar seslendirdi. Hastalar ise şiire merak sardı.

Hastalara ilaç gibi albüm!
Düşünen adam heykeli ile hepimizin hafızasına kazınmış olan Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Düşünen Şarkılar adlı albüm projesiyle herkesi uzun uzun düşündüreceğe benziyor.
 
Önümüzdeki haftalarda çıkacak albümdeki şarkı sözlerinin hepsi, bestelerinin ise iki tanesi Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi görmüş ve görmekte olan şizofreni hastalarına ait. Hastaların yazdığı şarkıları ise Teoman, Ahmet Özhan, Demet Sağıroğlu, Soner Arıca, Betül Demir, Mercan ve Rashit Grubu seslendiriyor. Sanatçıların gönüllü olarak katıldığı albümün geliri, hastaların tedavisinde kullanılması için Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı'na bağışlanacak. Prodüktörlüğünü Hakan Eren'in yaptığı albüm, psikiyatri uzmanı Dr. Vedat Bilgiç ve müzik eğitmeni Volkan Uruk tarafından hazırlanmış.
 
Bir sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirilen albümün amacı; başta şizofreni olmak üzere ruhsal hastalığı bulunan bireylere yönelik, toplumdaki önyargıyı ortadan kaldırmak. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi görmüş hastaların yazdığı şiirler, 1964 yılında bir araya getirilerek, İnilti adlı kitapta toplanmış. Şarkı sözlerinden bazıları da bu kitaptan. Diğerleri ise yeni. Albümün künyesinde hastaların kimlikleri gizlenerek, sadece isim, soy isimlerinin baş harfleri ve tedavi gördükleri servis numaraları yazılmış. Hastalar, şarkılarda elektro şok tedavisinden sigara bağımlılığına, yalnızlıktan Üsküdar özlemine kadar yaşadıkları pek çok duyguyu kağıda dökmüş. Dr. Vedat Bilgiç "Hastane bünyesinde, şiir, müzik, el işi, seramik gibi aktivitelerin yapıldığı Gündüz Hastanesi birimi var. Biz burada bazı hastaların besteler yaptığını, şiirler yazdığını duyduk ve bu besteleri düzenleyip hastalara hediye etmeye karar verdik. Proje, gitgide büyüdü ve sonunda ünlü sanatçıları işin içine kattık," diyor. Proje tamamlandıktan sonra albümü hastalara dinlettiklerini söyleyen Bilgiç "Çok mutlu oldular ve çok duygulandılar. Şimdi hastalardan bize şiir yağıyor," diyerek, projenin başarıya ulaştığını anlatıyor.