Oltu‘da ilkbahar aşılama kampanyası başlatıldı

Erzurum‘un Oltu ilçesinde Tarım İlçe Müdürlüğü, 2011 ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlattı.



İlçe Tarım Müdürü Fethi Polat, 15 Şubat‘ta başlayıp 30 Nisan‘a kadar devam edecek kampanya sürecinde yaklaşık 18 bin büyükbaş, 16 bin küçük baş olmak üzere toplam 34 bin hayvanın aşılacağını, yaklaşık 6 bin buzağıya da küpe takılacağını söyledi.
Aşılamanın zorunlu olduğunu belirten Polat, "Kampanya döneminde gebe hayvanlar dahil tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacaktır. Aşı yaptırmayan yetiştiriciler hakında 5996 sayılı kanun gereği idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca şap aşılama programı döneminde 20 günlük buzağıların küpelettirilmesi gerekmektedir. 20 günlükten büyük hayvanlara ise küpe takılmayacak ve kayıt altına alınmayacak." dedi.

Üreticilere önerilerde bulunan Polat şunları dile getirdi: "Hayvan sahipleri ahırlarına girip çıkarken dikatli olmalı ve hastalık bulunan yerlere girmemeli. Kaçak hayvanları ihbar etmeli. Planladığımız işlerde başarlı olmamız için başta muhtarlar olmak üzere köylü de bize destek olmalı."

Yılda iki defa ilkbahar ve sonbaharda şap hastalığı aşısının bütün hayvanlara yapıldığının altını çizen Fethi Polat, buna rağmen hastalığın önüne geçemediklerini, bunun en büyük nedeninin ise dışarıdan gelen küpesiz, belgesiz ve menşesi olmayan hayvanlar olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan kampanya kapsamında sahipli kedi ve köpeklere de kuduz aşısı yapıldığı belirtildi.