En Uzun Adama İmpalant Takıldı

Dünyanın en uzun adamı unvanına sahip Mardinli Sultan Kösen‘in, tedavisinin sürdüğü Medicana International Ankara Hastanesi‘nde dişlerine impalant yapıldı.

Hifofiz hormonunun fazla salgılanması sonucu, boyun ve organlarının normalden fazla büyümesi olarak tanımlanan ‘‘hipofiz adenomuna bağlı akromegüle‘‘ tanısıyla 16 Aralık 201O‘da hastaneye yatırılan 28 yaşındaki dev adama, farklı uzmanlık dallarından hekimler tarafından tetkikler yapıldı.

Fiziki durumuna uygun özel tekerlekli sandalye, yatak ve kondisyon cihazı yaptırılan Sultan Kösen‘in genel sağlık durumu iyi. Ancak daha rahat bir yaşam sürmesi için, son olarak iki dişine impalant uygulandı.

Uygulama öncesinde önce panaromik filmi çekilen ve uygulama için hazırlıkları tamamlanan Dev Adam Kösen‘in çene cerrahı Tansel Hamza Bars, Sultan Kösen‘e kemik içi impant tedavisi yapılacağını söyledi. Bars, ‘‘sağ üst çenesinde arka bölgede iki eksik dişi var. Dolayısıyla yandaki sağlam dişlere uygulama yapmadan doğrudan kemik içine iki tane implant yerleştireceğiz. Uygulamanın ardından 3-4 ay sonra üstlerine dişlerini yapacağız‘‘ dedi. 

Tedavideki amaçlarının, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesi olduğunu belirten Bars, uygulamanın lokal anestezi altında gerçekleştirileceğini anlattı.

Hastane Başhekimi Gülay Kılıç da Kösen‘in bütün sağlık problemlerinin hastanelerinde tedavi edilmeye çalışıldığını, bunun için zaman zaman misafir ettiklerini belirterek, özellikle fizik tedavi ve endokrin ile ilgili sıkıntıların eskiye oranla kontrol altına aldıklarını ifade etti.

Kılıç, Kösen‘in daha sağlıklı olması için diş tedavisinin tamamlanacağını dile getirerek, ‘‘Onu sağlıklı görmek Medicana Hastanesi hekimleri için de mutluluk kaynağıdır‘‘ diye konuştu.

Sultan Kösen‘in düzenli olarak rutin kontrollerinin yapıldığını ifade eden Kılıç, genel sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Dev adam Kösen‘i damat olarak görmenin kendilerini de memnun edeceğini belirten Kılıç, ‘‘Japonya‘ya gitti. ‘Oradan bir bak‘ dedik ama çok kısa gelmiş. Türkiye‘den uzun boylu bir kız arayacağız. Bizden öyle bir ricası da var‘‘ diye konuştu.

-‘‘ARTIK DAHA RAHAT YEMEK YİYEBİLECEĞİM‘‘-

Dev adam Kösen, kendisinin yıllardın beynindeki bir hormondan dolayı çeşitli sağlık sorunları yaşadığını belirterek, üç kere ameliyat olduğunu, 2 kere radyoterapi gördüğünü söyledi. Tedaviler sürerken dişlerinde de bozulmalar olduğunu dile getiren Kösen, şimdi diş tedavisi ile sağlıklı dişlere kavuşacağından dolayı kendisini çok mutlu hissettiğini ifade etti.

Uyulamadan biraz korktuğunu ve heyecanlandığını anlatan Kösen, ‘‘Sıkıntılı olsa bile uygulama yaptırmaya değer. Artık daha rahat yemek yiyebileceğim örneğin‘‘ dedi.

-‘‘AİLE KURMAK İÇİN İÇİN ÖNCE İŞE İHTİYACIM VAR‘‘-

Kösen, gelecekten ‘‘önce sağlık‘‘ beklediğini ve bunun hayalini kurduğunu belirterek, ‘‘Her şeyden önce sağlık gelir. Herkes gibi sağlığıma kavuşarak, normal bir insan gibi yaşamımı sürdürmek istiyorum‘‘ diye konuştu.

Yaşamak için işe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kösen, ‘‘Aile kurmak için için önce işe ihtiyacım var. Ondan sonra da evlenerek çocuk çocuğa karışmak istiyorum. Bunlar benim de hakkım değil mi?‘‘ dedi.

Kösen, okumayı çok sevdiğini ve iyi bir eğitim alabilmeyi istediğini, ancak sağlık durumunun buna müsait olmadığı için okula devam edemediğini dile getirerek, şunları söyledi.

‘‘Bir türlü sağlık sorunlarım bitmediği için okula gidemedim. Sonradan açık öğretime devam ettim ve ortaokulu tamamladım. 

Oturarak bir iş yapabilirim, elimden her iş gelir. Çünkü, neden diye soracak olursanız. Dünyanın en büyük ellerine sahibim. Her işi yapabilecek kapasitede bu eller. 29 santimetre büyüklüğünde ellerim, 60 numara ve 40 santimetre uzunluğunda ayaklarım var.

Evlilik konusunda ise mümkün olursa, eşimin kendi kültürümüzden, dilimizden, dinimizden olmasını istiyorum.‘‘

-‘‘TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN, HAYAT YAŞAMAYA DEĞER‘‘-

Kaynak: AA