2011 tablet bilgisayarların yılı mı olacak?

iPad ile kızışan tablet PC sektörü beklenmedik bir yola doğru giriş yaptı.

Çok değil bundan sadece bir sene önce milyonlarca bilgisayar kullanıcısı tercihini netbook konfigürasyonlardan yana kullandığı için pastadaki dilimini her çeyrek biraz daha yükselen netbook'lar artık yerini tabletlere devrediyor.

Haberlerimizden de belli olduğu üzere, artık üreticiler netbook'lar yerine tabletler üretmeye başladılar. Niceliksel anlamda hale iOS ile gelen iPad baskın olsa da, özellikle Android işletim sisteminin giderek yaygınlaşması üzerine bugün de aynı geçtiğimiz dönemde netbook'larda yapıldığı gibi, farklı üreticilerden gelse de teknik özellikleri birbirinin neredeyse aynısı olan çok sayıda tablet ile karşılaşıyoruz.

DisplaySearch'ün imzasını taşıyan araştırmaya baktığımızda da geçtiğimiz sene iPad ile kurulan tablet beyliğinin bu sene sonu itibarı ile %200'lük bir büyüme ve toplamda erişilmesi öngörülen 55.7 milyonluk satış adeti ile devlet haline geleceğini ve 2014 yılında da yıllık yaklaşık 175 milyonluk satışla imparatorluğa dönüşeceğini söyleyebiliriz. Hatırlarsak netbook'larda 50 milyon dolayında satışla popülerleşmiş ve 120 milyonlara kadar çıkmışlardı.

Bu sene içerisinde iPad2, Glaxy Pad 2, Blackberry Playbook ve Motorola Xoom'un liderliğe yarışacağı tablet liginde en çok merak ettiğimiz marka ise Acer'in akibetinin ne olacağı. Ne de olsa netbook'lardan aldığı güçle tek bir çeyrek için dahi olsa yıllar yılı ikinciliğini sürdüren HP'nin gerisindeki Dell'i bile geçmeyi başaran Acer, ibrenin tabletlere dönmesi ertesinde Dell'e koltuğunu iade etmiş ve yine üçüncülüğe gerilemişti. Üstelik halihazırda kendisine iyiden iyiye yaklaşan Lenovo'ya da tablet ürün gamında Acer'den daha etkin bir rol üstlenmiş durumda.