Savcılık oksijen tüpleri üzerinde yoğunlaştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde meydana gelen patlamalara ilişkin yürüttüğü soruşturmada, Savcılığın patlamaya neden olduğu gerekçesiyle 'oksijen tüpleri'nin üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde meydana gelen patlamalara ilişkin yürüttüğü soruşturmada, Savcılığın patlamaya neden olduğu gerekçesiyle 'oksijen tüpleri'nin üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.


ANKARA(ANKA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde meydana gelen patlamalara ilişkin yürüttüğü soruşturmada, Savcılığın patlamaya neden olduğu gerekçesiyle 'oksijen tüpleri'nin üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.


OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde meydana gelen ve 19 işçinin ölümü ile onlarca kişinin yaralanmasına neden olan patlamalara ilişkin yürütülen soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın patlamaların nedenine ilişkin olarak oksijen tüplerinin üzerinde durduğu öğrenildi. Savcılık yaptığı incelemede, patlamanın yaşandığı her iki firmaya da oksijen tüplerinin aynı partide gönderildiğini saptadı. Soruşturmada oksijen tüpünün Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi Fabrikası'na teslim edildiği gün patlamanın gerçekleştiği ortaya çıktı. 100 ayrı firmaya da aynı partide oksijen tüpünün dağıtıldığı saptanırken bu firmalar da olası tehlikeye karşı önlem almaları konusunda uyarıldı.


-SAVCILIK TALİMATI İLE OKSİJEN TÜPÜ SATAN FİRMANIN KAYITLARI İNCELENDİ-


Savcılık talimat vererek Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kayıtlarının incelenmesini istedi. İncelenen kayıtlarda, oksijen tüplerinin patlamaların yaşandığı Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi Fabrikası ile traktör ve otomobil yedek parçası üreten Netsan Şirketi'ne Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından satıldığı tespit edildi. Ersoy Gaz'ın irsaliye kayıtlarının incelenmesi ile her iki firmaya da oksijen tüplerinin aynı partide gönderildiği saptandı. İrsaliye kayıtlarından 3 Ocak Pazartesi saat 11.00'de patlamanın yaşandığı Hasan Özkan'a ait Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi Fabrikası'na oksijen tüpünün 3 Ocak'ta teslim edildiği saptandı.


Diğer patlamanın yaşandığı Netsan Şirketi'ne ise oksijen tüpünün 2 Ocak tarihinde teslim edildiği irsaliye kayıtlarından tespit edildi. İrsaliye kayıtlarından patlamanın yaşandığı firmalara oksijen tüplerinin aynı partide teslim edildiğinin anlaşıldığına dikkati çeken yetkililer, 'İrsaliye kayıtlarındaki veriler böyle. Ancak farklı zamanlarda teslim edilip irsaliye bu tarihlere de kesilmiş olabilir' dedi.


-100 AYRI FİRMAYA DA AYNI PARTİDEKİ OKSİJEN TÜPÜ SATILDI-


Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin irsaliye kayıtlarından firmanın 2-3 Ocak tarihlerinde 100 ayrı firmaya oksijen tüpü teslimatı gerçekleştirdiği belirlendi. Olası bir tehlikeye karşı OSTİM Organize Sanayi ile İvedik Organize Sanayi yetkilileri uyarıldı. Patlamaların oksijen tüplerinden kaynaklandığı iddiaları üzerine patlamanın yaşandığı gece saatlerinde tüpleri ithal eden Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Ersoy'un bilgisine de başvurulduğu öğrenildi. Emniyete çağırılarak bilgisine başvurulan firma sahibi Kasım Ersoy, patlamalara oksijen tüplerinin neden olmayacağını ifade ederek, 'Firma olarak Ostim'de 550 ayrı işletmeye oksijen tüpü dağıtımı yapıyoruz. Bunların hiçbirinde bugüne kadar sızıntı vb. bir problem yaşanmadı' dedi.


İfadesinde 25 yıllık köklü bir firma olduklarını belirten Ersoy, 'Biz 25 yıllık köklü bir firmayız, merdiven altı bir firma değiliz. Kalite standartlarına harfiyen uyuyoruz. Zaten oksijen tüplerini ithal ediyoruz. Bunlar menşei belli tüplerdir yıllık bakımları aksatılmadan yapılmaktadır' şeklinde konuştu