'Obama ile iki kez görüştük'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye'yle ortaklaşa yapılacak "Asi Dostluk Barajı"nın temel atma töreni için Hatay'a hareketinden önce Sabiha Gökçen Havalimanı VIP Salonu'nda açıklama yaptı.

Açıklama sırasında Başbakan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu eşlik etti. Bakanlar, Başbakan'ın yanındaki koltuklara otururken, Başbakan'la birlikte salona gelen AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu'nun, ayakta beklemeyi tercih ettiği görüldü. Erdoğan, "Aziz" diye seslenerek, Babuşçu'nun boş olan koltuğa oturmasını istedi.

Yaptığı açıklamada , Hatay'daki törenin ardından Halep'e geçeceğini ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya geleceğini anlatan Erdoğan, görüşmede bölgedeki gelişmelerin gündeme geleceğini aktardı.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına da yanıt veren Erdoğan, Mısır'daki son duruma değinerek, bu konuda iki kez ABD Başkanı Obama'yla görüştüklerini açıkladı. Mısır konusunda Obama'yla her konuda örtüşen düşüncelere sahip olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Ayrıştığımız hiçbir nokta, söz konusu olmadı" dedi. "MISIR'IN İÇERDEKİ KARARINA MÜDAHALE GİBİ BİR GAYRETİMİZ OLAMAZ"

Mısır'da yaşanan gelişmeler konusunda Salı günü Meclis grubunda yaptığı konuşmaya ilave edecek birşeyi olmadığını vurgulayan Erdoğan, Mısır'dan gelen "İçişlerimize karışmayın" uyarısına gönderme yaparak, "Bizim Mısır'ın içerdeki kararına müdahale gibi bir gayretimiz olamaz. Mısır'ın kendi geleceğini Mısır halkının demokratik iradesiyle göreceğiz. Biz sadece bunun takipcisi oluruz. Mısır'ın huzuru bölgeyi de çok olumlu bir şekilde etkilecektir" diye konuştu. Erdoğan, Mısır'daki halk hareketinin sadece başkent Kahire'de değil, tüm Mısır vilayetlerinde gerçekleştiğini söyleyerek, "Bu öldürmeler, kan, bunlar durmalıdır. Mısır halkı böyle bir yola başvurmamıştır. Ama onlara karşı silah kullanılmıştır. Bunlar olumlu görebileceğimiz bir yaklaşım tarzı değil" dedi. Mısır'da en kısa zamanda demokratik geçişin sağlanması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, bu zemine fırsat verecek bir güven yönetiminin veya Seçim yönetiminin oluşması gerektiğine işaret etti.

"DEMOKRASİDEKİ İŞLEYİŞİ ZAMAN ZAMAN KENDİ ARAMIZDA GÖRÜŞÜYORUZ"

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Tunus ve Mısır'daki olaylardan sonra Suriye'de reform yapma sözü vermesini hatırlatılarak, "Bu konuda kendisine telkinleriniz olacak mı?" şeklinde soruya "Sekiz yıllık yönetimimizde Esad kardeşimizle yaptığımız görüşmelerde, ülkemizdeki işleyişimizi, demokrasideki işleyişi zaman zaman kendi aramızda görüşüyoruz" karşılığını verdi.

"BAK NE GÜZEL, BAŞBAKAN YETKİLERİNDEN VAZGEÇİYOR, YETKİLERİ AZALTIYOR"

Ak Partili Burhan Kuzu'nun Başkanlık sistemini, seçimlerden sonra referanduma götürme önerisini hatırlatılarak, bu konuda aynı düşünceye sahip olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, "Ben sadece şuanda izliyorum. Benim gündemimi belirleyen bir madde değil. Bu toplum, başkanlık sistemini de tartışmalı,yarı başkanlık sistemini de tartışmalı, Cumhurbaşkanının yetkilerini de tartışmalı" dedi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Başbakan Obama'nın sahip olmadığı yetkilere sahip" sözünün anımsatılması üzerine, "Olaya böyle baktığınız zaman çok büyük siyasi acemilik var gibi geliyor bana. 'Başkan olduğu zaman çok büyük yetkiler alacak' diye bana saldıranlar. Öbür taraftan 'başbakanda olan yetkiler Obama'da yok' diyor. Bak ne güzel, başbakan yetkilerinden vazgeçiyor, yetkileri azaltıyor. Anlamak mümkün değil" diye konuştu.

ERDOĞAN, TÜRKİYE'YE HAKARET PANKARTLARINI KKTC CUMHURBAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, KKTC'de Türkiye'ye hakaret içeren pankartların açılması ve sonrasında ortaya çıkan tartışmalar hatırlatılınca, konuyu KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğluyla görüştüğünü söyleyerek, pankartı açanların güneyle irtibatlı olan gruplar olduğunu belirtti. Fotoğrafları tek tek incelediğini, gösteri yapanların hiç birinde KKTC ve Türk bayrağı olmadığını ifade eden Erdoğan, Türkiye'ye karşı hakaret hatta küfür içeren pankartlara karşı KKTC Hükümeti'nin gerekli olan tavrı koyması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, "Bu Kıbrıs halkının genel tavrı değildir. Bunlar Güney'le paslaşan bir gruptur. Bunlar barış sürecini dinamitlemek isteyen bir grup. Bu gruba gerekli tavrı KKTC yönetimi alacaktır. Orada böyle bir hakerete, bizim de tahammülümüz söz konusu olamaz. Ben Sayın Cumhurbaşkanı'na bütün bunları ilettim. 'Burada' dedim 'gerekli tavrı koymak durumundasınız.' Bu adamlar kimlerdir? Elinizde çekimi var. Bunların yargıya sevki gerekir. Türkiye'ye hakaretlere müsade edilmemesi gerekir bunun gereğinin yapılması lazım'. 'Onların yanında kimler var biz biliyoruz' dedi. Biz de 'kimlerse gereğini yapın' dedik. 74 öncesinde ve sonrasında canını, malını herşeyini vermiş Türkiye'ye, böyle bir yaklaşımı mazur göremeyiz" dedi.

BİZİM DÖNEMİMİZDE FAİLİ MEÇHUL YAŞANMADI

"Cumartesi Anneleri" ile dün yaptığı görüşmeye de değinen Başbakan Erdoğan, iktidarları döneminde faili meçhul cinayet yaşanmadığını kaydetti. Faili meçhul cinayetleri insan hakları çerçevesinde ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Bir annenin, bir babanın acı çektiği noktada sorumluların sorumlulaklarını yerine getirmeleri lazım" diye konuştu. Erdoğan, kendi dönemlerinde faili meçhul yaşanmadığını ifade ederek, dün bir anneyle yaptığı görüşmeyi aktardı. Erdoğan, "2004 ylılında faili meçhul olan Tolga kardeşimizin durumunu dinledim. Annesi bana mektup göndermiş. Ulaşmadı. O konu üzerinde yoğunlacağız. Alacağımız her netice bizi huzurlu kılacaktır. Bizim bütün arzumuz, faili meçhullerin istismara vesile edilmemesidir" diye konuştu. AB İLE İLİŞKİLER

AB konusunda Almanya ve Fransa'nın tavrını hatırlatılarak, "Fasıllar tıkanma noktasına gelecek" ifadesini kullanan gazetecinin sözünü kesen Erdoğan, "Gelecek değil, geldi" dedi. "Doğmamış çocuğa don biçmenin anlamı yok" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerek zikrettiğiniz ülkeler, gerek onlara destek veren bazı ülkeler, AB müktesebatı içinde yer almayan uygulamaları Türkiye'ye karşı yapıyorlar, mücadelemizi veriyoruz, yılmak yok." (Doğan Haber Ajansı) 06.02.2011 13:45[2520184]



Saçlarınızın çağrısına kulak verin!

Bir ayda 2 beden incelmenin sırrı burda!

• REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN
• İL VE İLÇE REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN


Erdoğan: Kılıçdaroğlu'nun Başkanlık Sistemiyle İlgili Sözleri 'siyasi Acemilik'
Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun "başbakan'da Olan Yetki Obama'da Yok" Sözlerini Hatırlatarak, Başkanlık Sistemiyle İlgili İfadelerini 'siyasi Acemilik' Olarak Niteledi.

Başbakan Erdoğan: "Mısır Halkının Demokratik Talebi Karşılık Bulmalı"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Mısır'la İlgili Yaptığı İkinci Görüşmede Ayrıştıkları Hiçbir Nokta Olmadığını, Hemen Her Konuda Birleştiklerini Söyledi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Barack Obama ile Önceki Gün ...

Erdoğan: Mısır'ın İçerideki Kararına Müdahale Gibi Bir Gayretimiz Yok
İstanbul -başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da Yaşanan Olaylarla İlgili Mısır'ın İçerideki Kararına Müdahale Gibi Bir Gayretlerinin Olmadığını Söyledi. Konuyla İlgili Obama ile Telefonda 2 Kez Görüştüğünü Söyleyen Erdoğan, Mıs

"Mısır'da Kan Durmalı"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'daki Gelişmelere İlişkin, 'Temennimiz