Türk-İş‘ten İş Güvenliği Vurgusu Ankara (A.A)

 Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, iş güvenliği tedbirlerinin sürekli olarak göz ardı edilmesi, kaçak işçilik ve eğitimsizliğin patlamalar ve ölümcül iş kazaları olarak geri döndüğünü söyledi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile patlamaların yaşandığı bölgeyi ziyaret edip incelemelerde bulunduklarını anımsatan Kavlak, Türkiye‘deki kayıt dışı istihdam oranının yüzde 43‘ü bulduğuna dikkati çekti.

Organize sanayi bölgelerinde de kayıt dışılığın yaygın olduğunu vurgulayan Kavlak, ‘‘Kayıt dışılığın yanı sıra bölgede iş güvenliği tedbirlerinin yeteri şekilde alınmaması, tehlikeli üretim yapan iş yerleri ile normal üretim yapan iş yerlerinin birbirine çok yakın olması bu tür felaketleri doğurmaktadır. Ben bu patlamaların gerçek nedeninin kontrolsüzlük, denetimsizlik ve kaçak istihdam olduğunu düşünüyorum‘‘ diye konuştu.

Türk Metal Sendikası olarak Ankara‘da bulunan 3 şubeleri ile bölgede sendikal örgütlenme çalışmaları yaptıklarını anlatan Kavlak, organize sanayi bölgelerine yönelik örgütlenme çalışmaları ve yaşadıkları deneyimler hakkında şu bilgileri verdi:

‘‘Sendika olarak Ankara‘da 3 şubemiz var. Bu şubelerde görevli olan örgütlenme uzmanlarımız ile işçiler düzenli olarak toplanıyor. Ancak bize örgütlenme için gelen işçilerimizin birçoğu kayıt dışı. Kayıt dışı işçiler arasında hakim olan duygu işsiz kalma korkusu. Bu bölgeden sendikamıza ulaşan işçilerin çoğu bir kaç ay bir atölyede, birkaç ay bir başka atölyede iş bulup çalışıyorlar. Ne bir sağlık güvenceleri var ne de bir sosyal güvenceleri. 

Bu işçilerimizin sendikaya üye olmaları şu anki yasalarımıza göre ne yazık ki mümkün değil. Sigortalı olan işçilerimiz üzerinde de sendikalara üye olmamaları için büyük bir baskı olduğunu söylemek mümkün.

Bu tür patlamaların bir daha yaşanmaması için, yalnızca Ankara‘da değil, bütün organize sanayi bölgelerinde sistemli bir şekilde iş güvenliği tedbirlerinin ciddi bir şekilde kontrol edilmesi, kaçak istihdamın önlenmesi gerekir. Sendikal örgütlenmenin yolu açılır, örgütlenme önündeki engeller kaldırılırsa, sendikal eğitim ile işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri hem işçiye hem de işverene yönelik olarak uygulanacaktır. Aksi halde iş güvenliği tedbirlerinin sürekli olarak göz ardı edilmesi, kaçak işçilik, eğitimsizlik bize patlamalar ve ölümcül iş kazaları olarak geri dönüyor.‘‘ 

06.02.2011 10:16:28

Kaynak: AA